5 неща, които всеки ден изсмукват силите ни

Мария
Написана от Мария август 18, 2016 01:09

5 неща, които всеки ден изсмукват силите ни

Акценти:

  • Заспиване - време
  • Отпадналост - умора
  • Сили - изсмукване

Свързани:

Половината от нашите жизнени сили ежедневно се разходват напразно. Каква е причината и как да повишите тонуса, разказват експерти?

Нашият организъм е удивителна машина, който при правилно отнасяне може да понася огромни натоварвания, и същевременно да останем в тонус.

Но когато това не е така, половината от нашата енергия изтича буквално през пръстите. Така учените назовават 5 фактора, които способстват за това:

1. Обезводняване

Това е особено характерно за лятото. Когато организмът не получава достатъчно течности, ставаме вяли, по-лошо съобразяваме и дори по-бавно се движим.

Така че си създавайте правило да изпивате на ден не по-малко от 2 литра течности – повече не трябва, тъй като може да се стигне до отоци.

2. Джаджи

Американските учени признават смартфоните един от най-големите врагове на нормалния сън. Всеки 5-ти човек на възраст от 19 до 30 години, макар и няколко пъти седмично да се събужда от звънене или съобщения от социалните мрежи преждевременно, в т.нар. фаза на дълбок сън.

И след това през целия ден вялост и слабост. Освен това използването на мобилни устройства преди сън възбужда активността на невроните на главния мозък.

В резултат на вас може да ви спи, но мозъкът не желае да заспи. И съответно заспиването отнема повече време, отколкото е необходимо. А сутрин, разбира се, когато се събудим не се чувстваме до край отпочинали.

Затова ще бъде по-добре всички важни чатове да приключват най-малко 1.5-2 часа преди сън. И не слагайте мобилния телефон под възглавницата и не заспивайте с него в ръка. Оставете го на поне метър от главата.

3. Някои лекарства

Много препарати има такъв страничен ефект, предизвикват вялост и сънливост. Например, лекарства срещу алергии от предходното генерация – новите антихистамини нямат такъв недостатък.

Или успокоителните средства от типа на дяволската уста или екстракт от жълт кантарион. По-добре е да се приемат през нощта.

4. Неправилни тренировки

Вместо прилив на сили след фитнеса, си влачите краката? Неправилните системи на тренировки могат да доведат до освобождаването на кортизол – хормон на стреса, който в големи количества лошо влияе на тонуса на мускулите и кръвоносните съдове.

Най-полезните натоварвания, които придават сили и помагат организмът да се приведе в хармонично състояние – аеробни, към тях се отнасят различни видове йога, дихателна гимнастика, плуване.

5. Недостиг в организма на желязо

Също един от честите фактори, водещи до бърз разход на енергия в рамките на деня може да бъде дефицит на желязо. Този елемент активно участва в обмяната на веществата, образуване на червени кръвни телца – еритроцити, хемоглобин и дихателни ензими.

Най-добре се усвоява желязото от говежди и телешки черен дроб, доста по-зле от растителните продукти – зелени ябълки, червен фасул и зърнени храни.

Между впрочем

За да се уморявате по-малко, трябва и да лъжете по-малко
Психолозите са установили, че честните хора са с по-висок имунитет и дори главата ги боли по-рядко. Истината си е истина!

Провеждани са експерименти, които показват, че хората, които казват само и единствено истината, по-рядко са измъчвани от лошо настроение и по-рядко влизат в конфликти с околните.

Също по-рядко ги боли гърлото и главата в сравнение с участниците от групата на лъжците. А лъжците по-често се чувствали като пребити, уморени и нещастни.

5 неща, които всеки ден изсмукват силите ни
4.6 (91%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 18, 2016 01:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи