5 предимства на бягането на дълги дистанции

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2015 21:39

5 предимства на бягането на дълги дистанции

Акценти:

  • Вътрешна мембрана - функционалност
  • Електрически потенциал - белтъци
  • Митохондрии - енергийни централи

Свързани:

Понякога и на хора, които от дълго време практикуват бягане дългите дистанции не са им много по душа.

Затова днес ще поговорим за това какво именно ни дават продължителните бягания и защо си струва да ги включваме в своя план за тренировки, независимо дали си приготвяме за 5 километра или за маратон.

И така, защо все пак понякога трябва да бягаме и на по-дълги дистанции? Какво ни дава?

Както вече казахме, бягането на дълги дистанции включва е дори и простото изминаване с бягане на 5 километра или пък голямото разстояние е само 10 километра, като между впрочем това е отличен вариант за първо бягане.

Лекари специалисти по спортна медицина посочват, че бягането на дълги дистанции ни прави по-силни, по-издръжливи и ни учи да се справяме с умората.

Предимство №1 – добавянето на километри към стандартните дистанции отключва в организма дългосрочни изменения.

Например увеличаването на количеството капиляри в мускулите увеличава нивото на тяхното снабдяване с кислород, което на свой ред се отразява положително на производителността.

Предимство №2 – количеството и размерът на митохондриите, аеробните електроцентрали на нашите клетки също се увеличава.

Това помага на нашия организъм по-бързо да попълва и съхранява запасите от енергия, необходими за мускулната функционалност.

Това помага на нашия организъм по-бързо да попълва и да съхранява запасите от енергия, необходими за съхраняването на мускулите.

Предимство №3 – нашите мускули започват да създават по-големи запаси от гликоген. Това позволява да се избавите от усещането за умора или този момент да се отложи.

Предимство №4 – по време на бягането на големи разстояния в мускулните влакна започват да се освобождава повече миоглобин, който може да се сравни с хемоглобина в кръвта, който пренася кислорода от мембраните на клетките към митохондриите. Повече миоглобин – повече кислород постъпва в митохондриите – повече енергия за работата на мускулите.

Предимство №5 – нашите мускули се състоят от 2 вида влакна – бавни и бързи. Това съотношение е програмирано генетично и не се променя през целия живот.

Колкото по-голям е процентът на съдържанието на „бавни“ влакна, толкова повече ни се отдава бягането на дълги дистанции.

Но мускулните влакна са способни да имитират необходимият ни вариант и по време на дългия бягания да придобиват характеристики на бавни.

Благодарение на този механизъм бързите бегачи – спринтьорите, са способни да пробягат маратон, показвайки доста добри резултати.

Предимство №6 – бягането на дълги дистанции ни помага да работим на психологическото си състояние.

То увеличава психологическата ни устойчивост, а също и се явява генерална репетиция преди състезания, позволява ни да тестваме различни варианти на психологически развлечения или отвличане от нещо.

Най-интересното започва тогава, когато преминавате през всички етапи на мъките и започвате да получавате истинско удоволствие от големите разстояния.

Но този процес не е бърз или лек, но че ще ви хареса е доказано от милиони бегачи. Дори ако дългата ви дистанция е 10 километра.

Като допълнение да обясним какво означава митохондрий – двумембранен сферичен или елипсовиден органел с диаметър около 1 микрон.

Енергийната централа на клетката, основната му функция е окисляване на органичните съединения и използването при техния разпад на енергия за генериране на електрически потенциал, синтез на аденозинтрифосфат и термогенеза.

Тези 3 процеса се осъществяват чрез движение на електроните по електронно-транспортен път в протеините, от които е образувана вътрешната мембрана.

5 предимства на бягането на дълги дистанции
4.4 (88.57%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2015 21:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи