Триците са плътната външна обвивка на зърното, която в процеса на очистването и избелването на брашното се отстранява.

На практика това е отпадъкът от производството на брашно, почти на 100% състоящ се от влакна растителни фибри.
Безполезен за хранителната индустрия продукт, но много ценен за нас отслабващите.

Триците практически не се усвояват и не се разграждат, те преминават транзит през храносмилателния тракт, набъбвайки вътре с баластните вещества и създавайки илюзия за ситост.

1. Триците спомагат за потискането на апетита

Изяждайки 1 супена лъжица трици, вие получавате само 20 килокалории. Като чувството за засищане ще бъде сравнимо с порция 10 пъти по-голяма по размер.

Причината за това е, че влакната на триците имат пореста структура, напомняща активен въглен.

Благодарение на тази особеност, триците поемат огромно количество течност, увеличавайки обема си няколко пъти и запълвайки лумена на червата.

Тяхното разтягане лъже центъра за насищане в главния мозък и за дълго време се потиска чувството за глад.

2. Спасяват от запек

Грубите влакна на фибрите стимулират перисталтиката на червата и преминават през тях като четка, очиствайки ги от всичко излишно.

Изхожданията са редовни, обемни и меки, но основното е, че триците поемат достатъчно количество вода.
Най-важното, за да подействат влакната е на всяка супена лъжица, изядени пшенични трици да изпивате не по-малко от 1 чаша вода.

В противен случай, набъбвайки, последните ще използват наличните течности в червата, които са необходими на организма и по този начин ще предизвикват изсушаване на кожата и мускулите, кръвта ще се сгъсти. Тогава е възможен не само запек, но и болезнени спазми на корема.

3. Пшеничните трици поддържат нормалното ниво на кръвната захар

Основната причина за внезапните сривове и преяждания по време на отслабване е състоянието на хипогликемия, когато след изяждането на бързи въглехидрати захарта в кръвта рязко се покачва, а след това силно се понижава, предизвиквайки невероятен апетит.

Влакна на пшеничните трици, попадайки в организма частично се разграждат до „бавни“ въглехидрати от обитаващите червата колонии полезни микроорганизми.

Този процес продължава няколко часа, тоест цялото време, през което триците преминават по тънкото черво.

В резултат в кръвта постоянно постъпва малко количество захар, което е достатъчно, за да не се предизвикат резки колебания в нивата на глюкозата и да не се допускат състояния на хипокликемия.

Между впрочем именно върху растителните влакна растат полезните микроорганизми, осигуряващи силен имунитет, нормален вид на лицето, нормално храносмилане, извеждане на токсините, защита от тумори и редовни изхождания.

Какви трици са най-полезни?

Важно предимство на пшеничните трици е наличието в тях на пшеничен зародиш, състоящ се от пълноценни белтъци, аминокиселини, които не се синтезират в човешкия организъм, а в останалите хранителни продукти присъстват в незначителни количества или пък изобщо няма.

За най-ценни се смятат обвивките от пшеничените зърна. В тях се съдържа максимално количество белтъци, полезни микроелементи и витамини.

Особено богати са пшеничните трици са минералите, които действат и като антиоксиданти – цинк и селен, отговарящи за функцията на ендокринната и имунната система.

Благодарение на тези вещества, организмът на човека е способен да противостои на всякакви въздействия – на ултравиолетовото облъчване, на инфекциите, на токсините.

На второ място по хранителна стойност са ръжените трици – препоръчителни са за тези, които страдат от запек, отоци и затлъстяване.