6-те най-големи лъжи за обикновената храна

Калина
Написана от Калина август 16, 2015 06:29

6-те най-големи лъжи за обикновената храна

Акценти:

  • Кои са най-големите лъжи за храната?
  • Кои храни не са толкова полезни, за колкото ги представят?
  • За кои храни е спорно дали са полезни или не?

Свързани:

Има много дезинформация около начините на хранене и в частност конвенционалният такъв.

1. Яйцата не са здравословни – има едно нещо, с което експертите по хранене са постигнали забележителен резултат – и това е да превръщат изключително полезни и хранителни вещества и продукти в „демоните“ на диетите. Най-добрият пример за това е яйцето, което съдържа големи количества холестерол и следователно се смята, че увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Но наскоро бе доказано, че холестеролът, приеман с храната не е задължително да увеличава нивото на този в кръвта. В действителност, яйцата повишават нивото на добрия холестерол и не могат да бъдат асоциирани с риск от сърдечни заболявания или инфаркт.

2. Наситените мазнини са вредни за вас – преди няколко десетилетия бе решено, че епидемията от сърдечно-съдови заболявания бе причинена от яденето на прекалено много мазнини, в частност наситени. Това решение бе основано на неверни проучвания и политически решения, които сега са доказано напълно погрешни. В изследване, направено през 2010 година, което се основава на предишни изследвания, включващи над 347 747 души се доказва следният резултат: няма абсолютно никаква връзка между наситените мазнини и сърдечно-съдовите заболявания.

3. Всички трябва да ядем зърнени храни – идеята, че човек трябва да основе хранителната си диета предимно на зърнените храни винаги е звучала абсурдно. Земеделската революция настъпва сравнително рано в историята на човешкото развитие и гените ни не са се променили дотолкова. Зърнените храни са сравнително бедни на хранителни вещества, в сравнение с други истински храни, като зеленчуците например.

Те също така съдържат съставка, наречена фитинова киселина, която задържа важни минерали и вещества в червата и така пречи на тяхното усвояване от организма. Най-често използваният зърнен продукт в хранителната диета на Запад е пшеницата. А тя може да причини доста здравословни проблеми, както малки, така и сериозни.

4. Приемането на големи количества протеин е лошо за костната ви система и бъбреци – хранителна диета с високо съдържание на протеин се вярваше, че причинява остеопороза и бъбречни проблеми. Вярно е, че протеините увеличават екстракцията на калций от костите в кратковременен аспект, но изследванията в дългосрочна перспектива показват точно обратния ефект. В дългосрочен аспект, протеините имат силна връзка със заздравяването на костите и намаления риск от счупване. Също така няма проучвания, които да показват връзката на приемането на протеини с бъбречните заболявания.

5. Храните с ниско съдържание на мазнини са полезни за вас – знаете ли какъв вкус има обикновената храна тогава, когато всички мазнини са извадени от нея? Има вкус на картон и никой не би могъл или искал да я яде. Производителите на храна са достатъчно наясно с това и за сметка на мазнините, слагат други добавки, за да компенсират тяхната липса. Най-често това са подсладители – захар, фруктозен захарен сироп или изкуствени подсладители като аспартам.

6. Трябва да се храните често, но по малко през деня – идеята, че трябва да приемате храна често на малки дози през деня, за да поддържате метаболизма си висок, е често срещан и популярен мит, който няма нищо общо с реалността. Вярно е, че яденето малко повишава метаболизма, докато стомахът ви смила храната, но окончателното количество храна определя използваната енергия, а не броят на ястията.

6-те най-големи лъжи за обикновената храна
4.5 (89.73%) 74 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 16, 2015 06:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи