7 страшни обиди, които децата никога не прощават на родителите си

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2014 15:32

7 страшни обиди, които децата никога не прощават на родителите си

Акценти:

 • Защо децата никога не успяват да забравят предателството на своите родители?
 • Негодуват ли децата от родителското безразличие?
 • Предизвиква пренебрежението на родителите психологическа травма на детето?
 • Кои обиди на родителите си децата забравят най-бързо?

Свързани:

За съжаление, най-тежките обиди често ни биват нанасяни от най-близките ни хора. Според психолозите, децата не забравят повечето обиди на своите родители до края на живота си.

Но за какво най-често се обиждат децата?

Нежелание за съобразяване с мнението на детето

Най-честата причина за негодувание на вече порасналите деца към техните родители – неумение или нежелание за съобразяване с мнението на детето, неуважително отношение, презрителни и унизителни забележки.

„Никога не знаеш какво искаш!“ , „Ще правиш, каквото ти казвам!“ – такива изказвания на родителите порасналите деца помнят дълги години.

Несправедливост

Нищо не „боли“ толкова силно, колкото несправедливата преценка или решение на любим човек. За съжаление, родителите често несправедливо осъждат децата си за техните постъпки, дори когато те не са ги извършили. Такова възмущение спрямо родителите може да се съхрани в съзнанието на порасналото вече дете през остатъка от живота му.

Предателство

Това, което повечето деца никога не могат да забравят е предателството на близък човек – родител или роднина.

Неспазено обещание, разкриването на най-съкровените тайни на детето пред други хора, предпочитане на чуждите интереси пред неговите – такива постъпки на близък възрастен човек оказват силно отрицателно въздействие върху детето и на неговото отношение към собствените му родители.

Безразличие

„Прави, каквото искаш, все ми е едно “ – такова родителско отношение обижда децата не по-малко от постоянните забрани и наказания. Равнодушното, пренебрежително отношение на родителите към собственото им дете може да стане причина за тежка психологическа травма, която да остави отпечатък върху целия му бъдещ живот.

Сравнение с други деца

Най-силно родителите раняват психиката на децата си като ги сравняват с техни братя, сестри или приятели. Особено, ако сравнението не е в полза на детето, чиито качества се сравняват.

Лъжата

Много често родителите заблуждават децата си с най-добри намерения – да скрият от тях някои неприятни и печални факти или да ги предпазят от случили се травмиращи събития или от появила се изключително тревожна информация.

Въпреки това, една такава лъжа, дори и с най-добри намерения, може впоследствие да стане причина за сериозно възмущение на детето по отношение на родителите.

„Аз не вярвам в теб!“

Доста често родителите, дори и тези, които много обичат децата си, допускат огромна грешка, като непрекъснато демонстрират, че не вярват във възможностите на рожбата си.

Остави това, аз ще направя по-добре!“, „При теб все нищо не се получава!“, „На кой ще му е нужен такъв некадърник като теб!“ – подобни изказвания на родителите могат завинаги да останат в съзнанието на детето, както и сериозно да повлияят на неговото развитие и дори да му попречат да постигне успех.

Причините, едно дете да чувства обида спрямо родителите, могат да бъдат изключително много.

Част от отправените обиди се забравят много бързо, без да оставят никаква следа. Но част от тях се помнят много дълго, дори е напълно възможно и до края на живота.

И те могат да станат причина за постоянни конфликти между родителите и децата. Затова е много важно родителите да се опитват да предвиждат как техните действия, емоции и думи или тяхната липса, биха могли да се отразят сериозно върху живота на детето и да станат причина то да се чувства негодувания спрямо тях дълги години.

7 страшни обиди, които децата никога не прощават на родителите си
4.5 (89.8%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2014 15:32
Напиши коментар

27 коментара

 1. Vergil януари 27, 20:54

  Същите обиди раняват и родителите. Това са универсални непростимости.

  Отговори на този коментар
 2. Zeardn януари 31, 19:14

  Не съм съгласен. Детето може да приеме това като „Знам ,че ми го казваш , за да мога да се поправя , защото знаеш ,че аз мога“.

  Отговори на този коментар
  • Юлиана февруари 21, 09:23

   Това е ниска възпитателна култура и неразвити умения за общуване. Остава траен белег не само в отношенията с родителите. Оформя енергийна психологическа щампа, която се постоянно и подсъзнателно се вързпроизвежда във всички отношения на бъдещия голям човек. Разбито общество и огорПогрешното отношение към човешкото достойнсвто е

   Отговори на този коментар
 3. Adelina февруари 21, 16:53

  Някой от децата прощават,защото им е гадно когато родителите са страшно тъжни и молят рожбите си за прошка

  Отговори на този коментар
  • Xpucmo февруари 22, 15:55

   мдам мен много ме сравняваха като малък + това безразличие все още го има и съм на 21 смятайте колко ми е увредена психиката или пък когато не вярвате на детето си СОБСТВЕНОТО ДЕТЕ, а вярват на чуждите деца и родители…. виждам, че съжаляват сега разбраха, че е лошо нещо да сравняваш детето си с другите ама и аз го правя да им е гадно до някаква степен само мен ли да сравняват?! Напротив тука и аз се намесвам и аз ги сравнявам с комшиите които нямат висше ама имат повече пари примерно или единия ни комшия е по-голям по-акъл от моя родител и те се ядосват ама… то това ще продължи може ТЕ да са повлияни от Държавата ни от отчаянието което са им възложили в/у тях и си го изкарват на децата ( включително и аз като студент сравнявам колегите си с едни по-малки от мен който могат повече )

   Отговори на този коментар
 4. Ана февруари 25, 13:35

  И моите ме сравняваха като малка с другите деца и ми създадоха комплекси за цял живот. Но те не престанаха като пораснах – вече съм на 39г и доскоро продължаваха да ме измъчват с думи – този е по-кадърен от теб, другият е постигнал повече, а истината е, че те самите имат много комплекси и ги избиват върху мен. Преди три години си купих апартамент и ги напуснах завинаги. Прошка няма.

  Отговори на този коментар
  • Aleks март 2, 20:07

   Жалко ,че има такава рана в твоята душа.Човек трябва да види каква е действителноста днес.Какво смаза това поколение,че кара децата да постъпват така.Подли и крадливи политици объркаха този народ,затова децата мислят така.Потърси компромиса и Бог ще те възнагради.

   Отговори на този коментар
   • Васил март 18, 08:34

    Истинският родител трябва да гледа предимно детето си, а не материалното. Когато иска да намери виновен – винаги е някой друг – дали политици или няма значение кой. Истината е, че много от родителите не са достойни да бъдат такива!

    Отговори на този коментар
 5. ddd февруари 27, 08:44

  А знаете ли кое също е непростимо. Ти опитваш да се откъснеш от тях, понеже са вечно мрънкащи същества, казват ти, че си голям и трябва да даваш пари за това-това-това,пренебрегват те. И когато тръгваш по свой път, те те спъват. Трябва да седиш при тях и да им траеш глупостите и натякванията. До сега 100 пъти да съм се изнесла, защото ми ограничават и колко да се отоплявам, че ток съм харчила, но правят всичко възможно апартамента, който подготвям, да не стане още дълго годен за живеене. Ей това не се прощава!!!!!!!!!!!

  Отговори на този коментар
 6. Виктор февруари 27, 18:00

  Това важи само за някои деца. Да не говорим, че след детството, децата попадат в училище, а някои от по-сторите набори и в казарма. За мен израстването и развитието се състои именно в надрастването на подобни деформации, опитите за които не спират и в зряла възраст.

  Отговори на този коментар
 7. Мария март 3, 10:22

  Много е лошо , баща ми най – открито се опитва да ме превърне в по – голямата ми сестра, все пак тя е завършила 12-ти клас с отличие, живее, учи и работи в Холандия иска да следвам нейните стъпки ! Също така си налага мнение, въпреки че съм само на 18, имам право на мнение, забранява ми се и ме задължава да се съобразявам с него ! Нямам право на глас в собствения ми дом, а аз само се опитвам как да не им тежа, работа и уча все още, НО пак е недоволен !!!

  Отговори на този коментар
 8. Снежана март 3, 15:21

  Всичко е строго индивидуално аз не мога да кажа на моето дете че пее страхотно когато не е вярно има много деца на които се казва че са страхотни а след това се излагат жестоко, децата ги боли цал живот единствено ако ги пренебрегваш всичко друго се приема с подходящо обяснение

  Отговори на този коментар
 9. Анита март 7, 21:26

  Аз също бях винаги сравнявана с другите. Не смятам, че това е правилният начин за възпитание, но и не смятам че е непростимо. Всъщност ми помогна да изградя по-силен характер, да бъда перфекционист и винаги да давам най-доброто от себе си в това, което искам да постигна. Но за сметка на това смятам лъжите, които са изричали за непростими. Не бих могла да ги забравя и преглътна незаивисмо, че винаги казват „Не ти казахме, защото така беше по-добре за теб“.
  Независимо от това винаги ще ги обичам и ценя, защото те са тези които са ме създали и тези, които винаги са били и ще бъдат до мен в моментите, в които другите хора биха се отдръпнали, Така че ОБИЧАЙТЕ РОДИТЕЛИТЕ СИ независимо от грешките им!

  Отговори на този коментар
 10. Моника март 27, 13:36

  Това, което прочетох е вярно! Моите родители правеха всички тези грешки през всичките години и моята психика е изкривена… Вечно се сравнявам с другите, не съм доволна, че имам по-нисък резултат, защото винаги имаше сравнение на моя потенциал с това на друго дете.

  Винаги ми казваха „Не можеш“, „Толкова ли си тъпа?“, „Отслабни!“ „Станала си като прасе..“ и какви ли не обиди… Това уврежда психиката и това е за цял живот… За какво надрастване ми говорите?! Сам не можеш да се отприщиш от всичко това, което ти е набивано в главата с години! Родители и бъдещи такива, не правете тази грешка да избивате комплексите си върху децата си, защото не им помагате, а ги увреждате!

  Това, че сте успели в нещо не ви дава повод да унижите собственото си дете и да му налагате вашето мнение и мечти. Вие сте имали времето да постигнете мечтите си и да се реализирате, така че дайте възможност и на децата си. Децата ги създаваме, за да ги обичаме и да ги направим добри хора! Въпреки всичко родителите ми никога няма да се откажат от мен и аз няма да го направя, но някои думи са белязали душата ми не излечимо… С годините започнаха да осъзнават какво са направили и се опитват да се поправят и това ме прави щастлива… Видяха, че мога и че не се предавам лесно!

  Отговори на този коментар
 11. Dimka май 11, 11:23

  Ako se zamislite ,zashto go pravqt nashite neobiknovenni roditeli: Zashtoto iskat da se gordeqt s nas da se hvalqt s nas kolko sme ucheni ,dobrichki, vyrvish samo v praviq pyt TE ISKAT NAI NAI NAI-DOBROTO ZA VSICHKI NAS VSEKI 1N RODITEL NE ISKA DETETO MU DA SI BLYSKA GLAVATA KATO PORASTNE!!! Ili da povtori greshkite na roditelq si ! OBICHAITE SE I NE SE KARAITE DOSHLI SME DA SE NAUCHI
  M I ZA TOVA UMIRAME NQMAME POVECHE ZA UCHENE 😉 AZ SYM NA 18 I SI OSLOJNQVAM JIVOTA NAROCHNO KOLKOTO MOJE POVECHE ,LESNOTO ABSOLIUTNO VSEKI GO MOJE I E ZA SLABITE 😉 BOG DA VI BLAGOSLOVI I DA STE JIVI I ZDRAVI I ZAPOMNETE OT MEN PRAVETE LIUBOV ,A NE VOINA! … Hubav den ot men priqteli 🙂

  Отговори на този коментар
 12. Men юни 22, 07:54

  Тук сте се събрали само мрънкала, големи хора, пък не пораснали и обвиняващи родителите си, като имате деца, тогава се изкажете, как вие се справяте с родителството…Като гледам какви сте мрънкащи неграмотни лузъри, май родителите ви са били прави, че за нищо не ставате!

  Отговори на този коментар
 13. Mudrolub юли 3, 11:44

  Цял живот унижения и сравнения с другите виж го тоз виж го онзи, „ти никога няма да можеш така“!!! Детето ти расте пълно с комплекси и несигурности. Резултат: неуравновесена или злобна личност. И когато родителите имат нужда от подкрепа морална, физическа или финансова, на дърти години дет се вика. Няма от кой да я получат щото са създали пропадняци. Кой каквото прави на себе си го прави!
  Семейството е най важната институция съществувала някога! Там трябва само любов всичко друго е излишно. Ама всичко друго. Успелите хора са от добри семейства даже шуробаджанаштината го доказва!
  Докато едни си обясняват и доказват колко са некадърни, други се обичат и се подкрепят!!!!

  Отговори на този коментар
 14. Петър декември 4, 15:23

  Болшинството от хората не разбират, че ако някой ги дразни или им пречи по някакъв начин причината си е в самите тях но нямат смелост да погледнат дълбоко в душите си и да се сблъскат с проблемите които се крият там а предпочитат да си намерят отдушник където да си изкарват безсилието и така да се чувстват силни но за кратко и то срещу по-слаб опонент а срещу по-силен подвиват опашка което е и причина за затъването им. Най важното което трябва да направи човек е да опознае себе си!

  Отговори на този коментар
 15. Георги януари 12, 10:29

  За съжаление през целият си живот до сега /33/, макар и семеен с дете, с успешна кариера, няколко висши образования и ред други постижения, всички описани в статията обиди са въплатени в баща ми и той не спира да ги сипе върху мен. Как да забравя и как да простя когато това е константно поведение въпреки признанията от обществото, той винаги е срещу мен. Верно е отвратително. Жалко че много хора /чада на социализъма/ имат подобно поведение.

  Отговори на този коментар
 16. Кета нанева януари 31, 10:33

  Когато грешат децата пак ли да си мълчим,че то има и възрастни който грешат,всичко което пишете е пълна глупост на века ,затова сега има повече не възпитани младежи!Трябва по строг режим на възпитание както беше и в миналия век при нашето възпитание!

  Отговори на този коментар
 17. Лили март 31, 18:09

  Христо, защо е необходимо да лъжеш, че си студент? Написаното от теб е много неграмотно. Сигурно нямаш и прогимназиално образование. Най-много да си учил до 5-ти клас.

  Отговори на този коментар
 18. Красен април 28, 20:12

  Де,шамари,де!

  Отговори на този коментар
 19. Миро август 7, 22:54

  от гледна точка на дете или по точно младеж аз не се обиждам от повечето неща например ако не се интересуват много от мен е супер защото мога да правя каквото си пойскам

  Отговори на този коментар
 20. Никой декември 7, 05:37

  Какво би следвало да се случи, ако едно дете е зверски пребито от баща си на 5 годишна възраст и след това захвърлено след побоя посиняло, пожълтяло и изгубвайки съзнание пред очите на майка си и по големия си брат който е бил тогава на 14 годишна възраст през времето на 1968 година? Случая е потулен. Детето с времето израства със заекване с което и до ден днешен остава, слаб успех в училище, странене от хората, страх, колебливост и неразбираемост от поведението му за околните хора.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи