Ракът на гърлото е сериозно заболяване, което изисква специално лечение. Ако не се лекува навреме, този вид рак може да доведе до трайни увреждания и последици за здравето и дори смърт. Раковите образувания предизвикват паника за много от хората, а масовия страх от тях е обичаен.

Важно е да сте информирани за различните видове рак и да можете да разпознавате симптомите им, а при съмнения за проблем незабавно да потърсите лекарска помощ. В тази статия ще ви разкажем малко повече за коварния рак на гърлото, ще ви опишем видовете, причините за появата му и симптомите му и ще ви кажем как може да се лекува.

Какво представлява ракът на гърлото и какви са причините за появата му

Ракът на гърлото е опасно заболяване, което може да засегне различни части на гърлото. Съществуват различни видове рак на гърлото, според тези части, като повечето от тях включват едни и същи видове клетки. За разграничаването на различните видове рак, лекарите използват различни термини.

Ракът на гърлото се разделя основно на рак на фаринкса и рак на ларинкса. Ракът на фаринкса може да засегне различни расти от фаринкса и има няколко форми в зависимост от това коя част е засегната. Формите са назофарингеален рак, който засяга горната част на фаринкса в задната част на гърлото и зад носа, профарингеален рак, който засяга фаринкса зад устата и рак на хипофаринкса – засяга долната част на гърлото.

Ракът на ларинкса пък засяга гласовата кутия и гласовите струни на човек. Различните видове рак на гърлото дават различна симптоматика, но без значение от кой вид страда човек, лечението е задължително.

Ракът на гърлото се развива, в случай че настъпят промени в генетичния състав на клетките в гърлото. Когато настъпят тези промени, здравите клетки стават ракови и започват бързо да се размножават.

Въпреки че не е установена точната причина за развитието на този вид рак, заболяването се свързва с някои рискови фактори. Един от основните рискови фактори е тютюнопушенето. Тютюневият дим дразни гърлото и го излага на влиянието на вредни химикали. Тези химикали с времето увреждат гърлото и увеличават шанса да се развие рак.

Друг рисков фактор е прекомерното излагане на вредни химикали и субстанции в работна среда. Консумацията на алкохол в големи, дори в умерени количества, също може да предизвика този вид рак. Рискови фактори са и лошите хранителни навици и човешкият папилома вирус, който по принцип се свързва с рака на маточната шийка.

Ракът на гърлото се среща по-често при мъжете и засяга главно хора на възраст над 55 години. Но може да се срещне и в по-ранна възраст, ако не премахнете рисковите фактори от ежедневието си.

Симптоми на рак на гърлото

Симптомите на рака на гърлото може да са различни спрямо това коя част на гърлото засяга и  колко напреднало е заболяването. Някои симптоми на този рак могат да се объркат със симптоми на настинка, затова трябва да наблюдавате внимателно дали са съпътствани от други и дали изчезват с времето, ако имате съмнения.

Най-честият симптом на рак на гърлото е, че гърлото е постоянно възпалено и не минава с времето. Това причинява дискомфорт и болка за пациентите. Болка се усеща и при преглъщане, като може да има усещане за парене при дъвчене и преглъщане.

Наблюдават се и подути лимфни възли на врата и промени в гласа, като той може да започне да звучи по-дрезгаво. А друг често срещан симптом, както при много видове рак е загубата на тегло, без да се стремите към това и без да правите промени в диетата си.

По-редки симптоми на заболяването са силно главоболие, инфекции на синусите, болка в ушите и кървене от носа. Тези симптоми обикновено се появяват в по-напреднал стадий на болестта. Напредването на ракът може да доведе и до метастази и разпространението на болестта в други части от тялото.

Имайте предвид, че симптомите са индивидуални и възникват в различен период на заболяването и в зависимост от различните случаи. Ако забележите всички или някои симптоми и не минават с времето, посетете лекар, който да ви назначи нужните изследвания.

Диагностика и лечение на рак на гърлото

Диагностиката на рак на гърлото се извършва от специалист, който обикновено прави няколко неща. На пациентите им се прави фарингоскопия и ларингоскопия, за да се огледат части за гърлото за промени.

Могат дави бъдат назначени различни изследвания и да трябва да си направите компютърна томография, магнитно резонансно изображение или позитронна емисионна томография, за да се оцени обхвата на заболяването. А също така се прави и биопсия, за да се определи видът на раковите клетки.

След това спрямо съответния случаи се назначава лечение. Методите за лечение на заболяването са няколко и включват оперативно лечение за отстраняване на засегната част, лъчетерапия, химиотерапия и имунотерапия.

В зависимост от съответния случаи и колко е напреднало заболяването може да се избере един вид лечение или да се използва комбинация от методите. Ако се открие и лекува навреме, ракът на гърлото може да бъде излекуван успешно и прогнозата за пациентите да бъде добра.