Ароматерапия при грип и настинка

Мария
Написана от Мария март 10, 2015 15:05

Ароматерапия при грип и настинка

Акценти:

  • Ароматерапия - грип, настинка
  • Противовирусни етерични масла
  • Респираторни проблеми

Свързани:

В приключващия сезон на простудните и вирусните заболявания помага ароматерапията. Няколко капки етерично масло избавят от хрема и кашлица, а също и повдигат настроението.

Някои етерични масла притежават силен противовирусен ефект и помагат на имунната система да се справи с грипа и настинката. За максимален ефект етеричните масла е необходимо да се използват при първите признаци на болестта.

Подходящо е приложението на ароматерапията, като профилактично средство в периода, когато „върлуват“ вирусните инфекции и съществува висок риск от заразяване.

Етеричните масла за профилактика

Много е важно да се укрепва и да се поддържа имунната система, тъй като при такива условия вирусите много трудно се размножават.

Най-подходящи за профилактика и укрепване на имунната система са етеричните масла с такива аромати като здравец, лавандула, маточина, роза, розмарин, чаено дърво, мащерка и евкалипт.

Способи за приложение – ароматерапевтичен масаж, разпръскване в жилищните помещения, добавяне във вана, вдишване на пари.

Използването на етерични масла е безопасно и полезно и за цялото семейство

Ароматерапия при първоначални признаци на простудни заболявания

Много по-лесно е избавянето на грип и простуда при първите признаци на заболяванията, затова е препоръчително започването на лечението им, веднага щом се почувства отпадналост.

Когато се появят първите симптоми на грипа или простудата, е препоръчително използването на етерични масла с такива аромати като лимон, канела, риган, черен пипер, джинджифил, мента, равенсара,мащерка, копър, босилек, чаено дърво, карамфил, розмарин, евкалипт, лавандула, тамян.

Начини за използване – втриване в кожата, добавяне във водата във ваната, правене на студени или горещи компреси, разпръскване в жилищните помещения.
Ароматерапия при повишена телесна температура

Когато човек е с фебрилитет, лечението с етерични масла е много ефективно. Но следва да се отбележи, че ако температурата е висока, то е необходимо да се потърси медицинска помощ.

При субфебрилна температура помагат етеричните масла със следните аромати – бергамот, черен пипер, лавандула, евкалипт, мента.

Начини за използване – студени компреси, втриване, разпръскване, инхалации.

Внимание – при повишена телесна температура масажите на тялото са противопоказни.

Респираторни проблеми

При лечение на кашлица, бронхит и усещане за задух в гърдите, е по-добре да се прилагат етерични масла с такива аромати като евкалипт, чаено дърво, равенсара, исоп.
Начини за използване – масаж, ароматизатор за въздух.

Простуден херпес

При първите му признаци, най-често се проявява по устните, помагат етеричните масла с такива аромати като мента, бергамот, маточина.

Хрема

Етеричните масла от босилек, евкалипт, мента и от борови иглички, помагат за намаляване запушване на носа.

Начини за използване – втриване в кожата, инхалации.

Болки в тялото

Грипът и остри инфекциозни заболявания се съпровождат от болки в тялото или болезнени усещания в мускулите. Помага за по-бързото отшумяване на болезнените усещания ваната с добавени етерични масла с такива аромати – ейл, смирна, бор, чаено дърво.

Начини за използване – при повишена телесна температура се добавя във водата, при втрисане в гореща вода.

Как правилно да се използват противовирусните етерични масла?

Преди добавянето на етеричните масла във ваната, е необходимо те да се смесят със сол, мляко или сусамово масло.

Солта способства за бързото разпространение на маслото във водата, а сусамовото масло и млякото превръщат етеричното масло в емулсия, което има същия ефект по отношение на разпространението.

Без сол или емулгатор капките етерично масло, добавени просто така, просто ще „плуват“ на повърхността на водата

Ароматерапия при грип и настинка
4.4 (88.41%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 10, 2015 15:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи