В приключващия сезон на простудните и вирусните заболявания помага ароматерапията. Няколко капки етерично масло избавят от хрема и кашлица, а също и повдигат настроението.

Някои етерични масла притежават силен противовирусен ефект и помагат на имунната система да се справи с грипа и настинката. За максимален ефект етеричните масла е необходимо да се използват при първите признаци на болестта.

Подходящо е приложението на ароматерапията, като профилактично средство в периода, когато „върлуват“ вирусните инфекции и съществува висок риск от заразяване.

Етеричните масла за профилактика

Много е важно да се укрепва и да се поддържа имунната система, тъй като при такива условия вирусите много трудно се размножават.

Най-подходящи за профилактика и укрепване на имунната система са етеричните масла с такива аромати като здравец, лавандула, маточина, роза, розмарин, чаено дърво, мащерка и евкалипт.

Способи за приложение – ароматерапевтичен масаж, разпръскване в жилищните помещения, добавяне във вана, вдишване на пари.

Използването на етерични масла е безопасно и полезно и за цялото семейство

Ароматерапия при първоначални признаци на простудни заболявания

Много по-лесно е избавянето на грип и простуда при първите признаци на заболяванията, затова е препоръчително започването на лечението им, веднага щом се почувства отпадналост.

Когато се появят първите симптоми на грипа или простудата, е препоръчително използването на етерични масла с такива аромати като лимон, канела, риган, черен пипер, джинджифил, мента, равенсара,мащерка, копър, босилек, чаено дърво, карамфил, розмарин, евкалипт, лавандула, тамян.

Начини за използване – втриване в кожата, добавяне във водата във ваната, правене на студени или горещи компреси, разпръскване в жилищните помещения.
Ароматерапия при повишена телесна температура

Когато човек е с фебрилитет, лечението с етерични масла е много ефективно. Но следва да се отбележи, че ако температурата е висока, то е необходимо да се потърси медицинска помощ.

При субфебрилна температура помагат етеричните масла със следните аромати – бергамот, черен пипер, лавандула, евкалипт, мента.

Начини за използване – студени компреси, втриване, разпръскване, инхалации.

Внимание – при повишена телесна температура масажите на тялото са противопоказни.

Респираторни проблеми

При лечение на кашлица, бронхит и усещане за задух в гърдите, е по-добре да се прилагат етерични масла с такива аромати като евкалипт, чаено дърво, равенсара, исоп.
Начини за използване – масаж, ароматизатор за въздух.

Простуден херпес

При първите му признаци, най-често се проявява по устните, помагат етеричните масла с такива аромати като мента, бергамот, маточина.

Хрема

Етеричните масла от босилек, евкалипт, мента и от борови иглички, помагат за намаляване запушване на носа.

Начини за използване – втриване в кожата, инхалации.

Болки в тялото

Грипът и остри инфекциозни заболявания се съпровождат от болки в тялото или болезнени усещания в мускулите. Помага за по-бързото отшумяване на болезнените усещания ваната с добавени етерични масла с такива аромати – ейл, смирна, бор, чаено дърво.

Начини за използване – при повишена телесна температура се добавя във водата, при втрисане в гореща вода.

Как правилно да се използват противовирусните етерични масла?

Преди добавянето на етеричните масла във ваната, е необходимо те да се смесят със сол, мляко или сусамово масло.

Солта способства за бързото разпространение на маслото във водата, а сусамовото масло и млякото превръщат етеричното масло в емулсия, което има същия ефект по отношение на разпространението.

Без сол или емулгатор капките етерично масло, добавени просто така, просто ще „плуват“ на повърхността на водата