Айкидо – спорт без състезания и противници – 4 ползи за детето

Мария
Написана от Мария септември 18, 2016 06:56

Айкидо – спорт без състезания и противници – 4 ползи за детето

Акценти:

  • Умствено развитие - концентрация
  • Квалификация - деца
  • Способности - езици

Свързани:

За съвременните родители е важно детето да бъде внимателно, здраво и силно, да умее да отстоява себе си, и да не проявява агресия.

Забележителен помощник във възпитанието на тези качества може да стане айкидото в неговото класическо проявление – стила „айкикай“.

Това бойно изкуство се заражда в Япония в началото на 20-ти век и е достигнало да наши дни в на практика първоначалния си вид.

С какво е полезно айкидото за развитието на детето?

1. Отговаря на предизвикателствата на цивилизацията

Много от това, с което природата е надарила човека, бързо се губи днес от градските жители. Айкидото по удивителен начин изравнява дисбаланса, който възниква у човека вследствие развитието на цивилизацията.

Темпът на живот днес е напрегнат, жесток. Ако детето има добра двигателна подготовка, това ще помогне за неговото хармонично развитие.

Айкидото – това е сложен координационен вид двигателна активност, който включва себе си и акробатични елементи и гимнастични /разтягания/, и владение на физически упражнения в определен темп, последователност.

Покрай добрата физическа подготовка айкидото дава възможност за постоянно усъвършенстване, и по-точно развива умението за концентрация върху най-важното, като се изключва вниманието от второстепенните неща.

Този спорт прави детето успешно, тъй като позволява моментално да се оцени ситуацията и да се намери правилно решение.

2. Няма противници

В айкидото човек никога не се разглежда като противник, такава дума дори не се употребява.

В процеса на занятията децата се учат на уважително и внимателно отношение към партньора, към по-възрастните и по-младите, тъй като могат да тренират едновременно и съвсем малко момиче, и побелял старец.

Между впрочем, истинският треньор винаги сам продължава да се усъвършенства сам, както и по време на тренировки, на които обучава децата. Ако не прави това, трябва да бъдете особено внимателни.

Широко известният метод „използвай силата на нападащия против него самия“ освен всичко останало говори за безсмислеността на нападението.

Айкидото помага да разберем, че не само със сила може да се преодолее конкурента, но и с вътрешно спокойствие, без да се използва сила.

Още един „страничен ефект“ от айкидото е в това, че треньорът се учи на взаимодействие момичета и момчета, да търсят компромиси в общуването помежду им. А това е трудно да се научи в семейството, особено ако в него расте едно дете.

3. Няма състезания

За разлика от другите видове бойни изкуства, тук съществуват само показателни демонстрации. Затова и айкидото да се нарече спорт е трудно.

Когато няма състезания, схватки, които присъстват в професионалния спорт, това означава, че се понижава риска от спортен травматизъм.

Физиологичното натоварване е изключително важно, защото големите натоварвания забавят растежа и развитието на детето. Това често се случва при децата, които се занимават с такива видове спорт, като акробатика, спортна гимнастика.

А в айкидото има нещо положително, което дава спортът – физическото и умственото развитие, способност за концентрация.

4. Прави детето по-умно, развива способностите му да изучава езици

За разлика от всички източни бойни изкуства, развива интелект у децата, защото за неговото пълноценно усвояване се изисква умение да се мисли.

Ако своевременно и грамотно се обучи детето на всички елементи на айкидото, в бъдеще няма да има равни по много показатели.

Децата имат най-висока квалификация, именно затова за разлика от възрастните, с много по-голяма точност слушат и възпроизвеждат чуждестранна реч.

Айкидо – спорт без състезания и противници – 4 ползи за детето
4.4 (87.88%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 18, 2016 06:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи