Болкоуспокояващи като парацетамол увеличават риска от сърдечна недостатъчност

Мария
Написана от Мария октомври 1, 2016 13:08

Болкоуспокояващи като парацетамол увеличават риска от сърдечна недостатъчност

Акценти:

  • Доза - препарат
  • Ефект - оценка
  • Въздействие - обществено здраве

Свързани:

Ново проучване открил връзка между реакцията на дозата и употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства и повишен риск от хоспитализация за сърдечна недостатъчност.

Изследователите са установили, че НСПВС, които могат да повишат риска от хоспитализация за сърдечна недостатъчност.
Това са познати на всички ни лекарства за облекчаване на болката и за намаляване на възпалението.

И действат като блокират активността на СОХ-1 и СОХ-2 ензими, които образуват, наречени простагландини, които стимулират възпалението.

Според изследователския екип, ръководен от Джовани Корао от Университета на Милано Викоча в Италия, предишни изследвания представят убедителни доказателства, че болкоуспокояващите, които са като СОХ-2 инхибитори, новото поколение болкоуспокояващи могат да повишат риска от сърдечна недостатъчност.

Клиничните насоки, дадени от Европейското кардиологично дружество, препоръчва ограничаване на употребата на болкоуспокояващи за хора, които вече са изложени на повишен риск от сърдечна недостатъчност, докато тези, които са вече тази диагноза трябва напълно да се въздържат от употребата на такива препарати напълно.

Въпреки това, все още има доста ограничена информация за риска от сърдечна недостатъчност свързана с употребата на отделните болкоуспокояващи – и двата СОХ-2 инхибитора и традиционните НСПВС, в клиничната практика, и по-специално връзката между дозата от съответния препарат и реакцията, отбелязват авторите.

С оглед на това положение, Корао и неговият екип решили да преценят доколко употребата и дозата на отделните болкоуспокояващи повлиява на риска от хоспитализация заради сърдечна недостатъчност.

9 вида болкоуспокояващи се свързват с риска от сърдечна недостатъчност

Изследователите правят анализ на данните от 5 базирани бази данни на населението на 4 европейски държави – Германия, Италия, Холандия и Обединеното кралство.

Повече от 10 милиона души, употребяващи болкоуспокояващи били включени в данните, които били сравнение с повече от 8 милиона контроли.

Анализът обхваща общо 27 вида болкоуспокояващи, от които от 4 са селектирани СОХ-2 инхибитори.

Изследователите са установели, че хората, които сега приемат такива лекарства – тоест в рамките на последните 14 дни, е 19% по-вероятно да бъдат приети в болница със сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които не са пили напоследък такива препарати.

След отчитане на редица възможни отклоняващи фактори, изследователи, идентифицирали 7 широко известни болкоуспокояващи – диклофенак, ибупрофен, индометацин, аулин, пироксикам, кеторолак и напроксен, които увеличават риска от приемане на болница поради сърдечна недостатъчност, както и 2 СОХ-2 инхибитора – еторикоксиб и рофекоксиб.

Нещо повече – изследователите са идентифицирали връзка между дозата на лекарството, при високи дози – диклофенак, еторикоксиб, индометацин, пироксикам и рофекоксиб, които били свързани с двоен риск от хоспитализация поради сърдечна недостатъчност.

Карао и колегите му подчертават, че тяхното проучване е наблюдателно, така че не са в състояние да потвърдят причинно-следствената връзка между употребата на болкоуспокояващи и сърдечна недостатъчност.

И все пак учените са на мнение, че техните заключения има съществени последици върху общественото здраве:

Изследването представя доказателства, че настоящата употреба на СОХ-2 инхибитори, и традиционните болкоуспокояващи са свързани с повишен риск от сърдечна недостатъчност. Освен това тази взаимна връзка варира в зависимост от отделните видове болкоуспокояващи и предписаната доза.

Защото всеки потенциално повишен риск може да се окаже със значително въздействие върху общественото здраве. Анализите на оценката на ефекта от повишения риск могат да помогнат за по-добро информиране на лекарите, които се сблъскват в практиката си с подобни ситуации, както и регулаторните органи.

Болкоуспокояващи като парацетамол увеличават риска от сърдечна недостатъчност
4.7 (93.08%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 1, 2016 13:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи