Диети по кръвна група – ефективни или безполезни

Мария
Написана от Мария септември 13, 2016 17:55

Диети по кръвна група – ефективни или безполезни

Отслабване и здраве без особени усилия са мечта на повечето хора. Търсенето ражда и предложения.

Съществува цяла група диети, чиито разработчици са уверени, че узнавайки кръвната си група или като си направят изследване – и веднага ще стане ясно, как е необходимо да се хранят, за да не ги безпокоят повече здравето и проблемът с излишните килограми.

На какво се основават диетите по кръвната група и работят ли по принцип?

Диета по кръвната група Питер Д Адамо

Идеята за хранене в съответствие със собствената кръвна група е била предложена от американец, привърженик на натуропатията, Питер Д Адамо.

Заедно със своя баща, той разработил концепция, съгласно която при подбора на менюто е необходимо да се отчитат особеностите на имунната и храносмилателната система на човека. А като маркер следва да се използва кръвната група.

Д Адамо изхождал от това, че еволюционно различните кръвни групи се появили в различни стадии на развитие на човечеството.

Като в тези стадии протичала смяната на ареала и на типа хранене. Авторът на диетата съответно различавал съответно 4 типа хранене – в съответствие с наличните данни за 4 кръвни групи до този момент.

Какво казват учените?

Теорията винаги е предизвиквала съмнения и у учените и при лекарите. А през 2014 г изследователи публикували експеримент с участието на 1500 души.

Според получените данни, не съществува никаква връзка между кръвната група и реакцията на организма към храната.

Диети според резултатите от диагностиката „Хемокод“

Този метод е руска разработка. Създателите твърдят, че са взели за основа методиката на руското министерство на здравеопазването от 1992 г по диагностика на непоносимост към нестероидни лекарствени препарати.

Твърди се, че определени кръвни клетки – неутрофили, по различен начин реагират на полезните и вредните продукти, които човек изяжда.

Съответно, ако знаеш своя „зелен списък“ /разрешени продукти/ и червен /забранени/, то могат да се избегнат много хронични заболявания.

За да се определят полезността и вредността на продуктите, от тях се получава екстракт и се смесват с кръвта на конкретния човек.

Реакцията на неутрофилите се определя с помощта на микроскоп по тяхната хемолуминесценция – осветяване. По интензивността на осветяването лаборантът прави извод каква храна се харесва неутрофилите, и каква – не.

Какво казват учените?

Те направо се дивят. И причината за това е, че храната, която ядем, не попада в кръвта в своя натурален вид. В стомашно-чревния тракт се разгражда на тухлички – белтъци, мазнини, въглехидрати.

Затова и неутрофилите в живия човек изобщо не могат да се срещнат с неприятните им храни. Още повече, че контактът на кръвта с подобен екстракт в реалността би довел до гибел на живото същество.

Действително, при липса на определени храносмилателни ензими човек не може да усвоява някои видове храни – и това състояние се нарича хранителна непоносимост. Но се открива по съвсем различни начини.

Какви са изводите?

Представените диети по кръвта се отнасят към категориите на елиминационните диети, тоест изключващи от храненето определени храни.

В съвременния вариант резултат от предварително изследване е червено-зеленият или червено-жълто-зеленият списък на тези разновидности на храните, които следва да се изключат за период от 3 до 6 месеца.

Ефективността на нито една диета по кръвта не е доказана по научен път.

Здравословното хранене, контролът на калоричността – това са основните работещи механизми на диетите по кръвта.

Диети по кръвна група – ефективни или безполезни
4.5 (90.95%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 13, 2016 17:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи