Eто защо хората с висше са с повишен риск от рак на мозъка

Мария
Написана от Мария юни 22, 2016 11:26

Eто защо хората с висше са с повишен риск от рак на мозъка

Акценти:

  • Глиом - повишен риск
  • Висше образование - възможни последствия
  • Менингиом - опасност

Свързани:

През тази година в САЩ се прогнозира диагностицирането на 78 000 първични мозъчни тумори, в България според различни неофициални данни на година около 300 души се разболяват от коварната патология.

Причините за туморите на мозъка и на централната нервна система в значителна степен са неизвестни, но ново наблюдателно проучване разкрива връзка между повишения риск от развитие на мозъчни тумори и висшето образование.

Новото изследване показва, че хората, които са учили в университет най-малко 3 години са с по-висок риск от развитие на глиома, в сравнение с тези с по-ниска образователна степен.

Изследователите от Университетския колеж на Лондон и от Каролинския институт в Швеция наскоро публикуваха своите констатации в рецензирано списание за епидемиология и обществено здраве.

Според Американската асоциация, подпомагаща разболелите се от тази опасна група заболявания, има повече от 100 хистологично различаващи се тумори на мозъка и на централната нервна система.

Менингиомите са най-често срещаният тип първичен мозъчен тумор, като представляват 36.4% от всички тях. Глиом е широко понятие, което включва всичко образувания от поддържащата мозъка тъкан – 27% от общия брой мозъчни образувания и 80% от злокачествените такива.

Глиомите възникват в глиалните клетки, които обграждат и осигуряват защита на невроните в мозъка.

Изследователите от настоящото проучване отбелязват, че са идентифицирани няколко рискови фактори що се отнася до мозъчните тумори, сред тях са излагането на йонизиращо лъчение и някои редки генетични синдроми.

Рискът от развитие на глиом е по-висок при хората с висше образование.

За по-нататъшния анализ на потенциалните рискови фактори били използвани медицинските данни на повече от 4.3 милиона шведи, които са родени в периода 1911-1961-ва година и са живели в Швеция през 1991-ва година.

Всички участващи в изследването били наблюдавани между 1993 и 2010-та година с цел откриване възможно развитие на мозъчни тумори.

Освен това учените събрали данни за завършено образование, ниво на доходите, семейно положение, професия,позициониране на пазара на труда.

В периода 1993-2010, 1.1 милиона от тях починали и над 48 хиляди емигрирали, но общо 5735 мъже и 7101 жени развили мозъчни тумори.

Резултатите показали, че мъжете с университетско образование с продължителност не по-малко от 3 години, са с 19% по-висок риск от развитие на глиом, в сравнение с мъжете чието образование не надхвърляло рамките на задължителното, което за Швеция е 9 години основно.

По същия начин жените, които изкарали висше са с 23% по-висок риск от този вид мозъчен тумор и с 16% повишена опасност от развитие на менингиом, в сравнение с жените, които били със задължителната в Швеция образователна степен.

Освен това, високият разполагам доход бил свързан с 14% по-висок риск от глиом при мъжете. Интересното е, че при жените не била открита подобна връзка.

Но и при мъжете, и при жените професията представлявала рисков фактор.

Мъжете на управленски длъжности били с 20% повишен риск от глиома и 50% по-висок от акустична неврома – доброкачествен мозъчен тумор, чието нарастване засяга слуха и баланса, в сравнение с мъжете, които заемали ниско ниво в корпоративната йерархия, и съответно се занимавали повече с физически труд.

Като заключение авторите посочват, че тяхното изследване разкрива всъщност съществуваща връзка между високото социално-икономическо положение и повишеният риск от рак на мозъка, и по-точно на глиом.

И все пак изследването има някои ограничения, които правят прибързана препоръката към младежите да не записват висше, например не са отчетени другите рискови фактори в начина на живот на участниците, които биха могли да повлияят на риск от мозъчен тумор.

Eто защо хората с висше са с повишен риск от рак на мозъка
4.4 (88.21%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 22, 2016 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи