Белият шум за някои хора е задължително условия за добър сън. Много не могат да се потопят в обятията на Морфей, ако на фона не звучи познатото „шшш“.

Но защо замяната на ежедневните звукове с друг шум ни въздейства така приказно? И какъв цвят още може да бъде шума?

Идеята за замяна на един шум с друг, за да се спи по-добре изглежда смехотворна. Какъв е този смисъл? „Аз не мога да заспя заради страничните шумове, затова ще пусна друг страничен звук“.

Странно. И въпреки това много хора уверяват, че не са способни нормално да заспят без бял шум. А някои компании, дори ще ви продадат устройство, възпроизвеждащо оптимизирани шумове за добър сън. Какво не е наред с нашия шум и с ушите ни?

Кратък отговор – белият шум звучи по-добре. Поне за някои от нас.

И сега по-дългият отговор – това е стационарен шум, спектралните компоненти на който са равномерно разпределени по целия диапазон на участващите честоти.

Не разбрахте нищо? Представете си оркестър с огромен брой музиканти, всеки от които свири по ноти. Този оркестър едновременно обхваща абсолютно всички звуци, достъпни за човешкото ухо. Ето това е белият шум.

Когато се събудите от някакъв звук, тогава не самият звук е виновен. А ви буди изменението на звуковия фон, възникващата несъгласуваност. Белият шум блокира подобни резки изменения, като ви защитава от неочакваните звуци.

Най-елементарното обяснение е, че вашият слух работи, дори и когато спите, обясняват Сет Горовиц, невробиолог и писател. Именно поради тази причина повечето хора предпочитат да слушат бял шум, генериран от някакво устройство, а не хъркането на съпруга.

Ако пък не ви харесва именно белият шум, пробвайте да слушате шумовете на други цветове.
Например, има розов шум, който се нарича ресничест.

И е подобен на белия, но неговата честота е по-висока. Полезен е за тези, които страдат от шум в ушите. Розовият шум може да помогне да заспят на тези хора, за които белият е неприятен.

Червен /кафяв, браунов/ шум нарича се още шум на пияното ходене. Изглежда по-топъл на слушане в сравнение с белия. Законите на смесване на цветовете, между впрочем не работят, ако става дума за шумовете.

Ако смесете кафявият и виолетовия шум, ще се получи сив, който се възприема от човешкия ум като равномерен, но всъщност неговият спектър съдържа повече средни честоти.

Разбира се, далеч не на всички им харесват такива шумове. Някои хора напротив стават по-чувствителни към фонови звукови.

Очевидно, някои от нас могат да чуят отделни ноти от безкраен шум, а някои го чуват като успокояващ поток.
А кой шум е по-приятен за вашия слух.