Фолиевата киселина пази и от вродени сърдечни пороци

Мария
Написана от Мария август 30, 2016 16:07

Фолиевата киселина пази и от вродени сърдечни пороци

Акценти:

  • Фолиева киселина - храни
  • Сърдечни пороци - вродени
  • Аномалии - тежки

Свързани:

Храните добри източници на фолиева киселина намаляват риска от някои видове сърдечни пороци в Канада, установи ново изследване.

Рискът от най-често срещаният тип вродено сърдечно заболяване може да бъде снижен с храни, богати на фолиева киселина.

Както е известно, това е витамин В9, който тялото използва при формирането на нови клетки, а това е важно за развитието на здрав плод.

Добавянето на фолиева киселина в бялото пшенично и царевично брашно и в тестените изделия става задължително в Канада от 1998 г.

Съществуват солидни данни, че приемът на витамин В9 намалява риска от дефекти на невралната тръба, на устната цепка, както и от сърдечно-съдови малформации, което пък кара правителството на Канада да вземе мерки, за да подпомогне жените в детеродна възраст да приемат повече витамин В9.

В САЩ, също както и у нас, се препоръчва прием на най-малко по 400 микрограма фолиева киселина за жените, които се опитват да забременеят и през целия период на бременността.

Целта на тази препоръка е предотвратяване на големи вродени дефекти на мозъка на бебето – аненцефалия, и на гръбначния стълб – спина бифида.

Изследването е проведено с цел да се определи дали съществува връзка между обогатяването на храните с витамин В9 и разпространението на специфични вродени дефекти на сърцето.

Според проучването, около 650 000 до 1.3 милиона деца и възрастни в САЩ живеят с вродени сърдечни пороци. Най-често срещаният тип малформация е аномалия на камерните прегради, които засягат около 620 000 деца.

Предходните проучвания дават противоречиви резултати за въздействието на фолиевата киселина и на храните, обогатени с нея, върху сърдечните пороци.

Новото изследване проучва ефекта на обогатяването на храните с витамин В9 върху всеки специфичен подтип вродени сърдечни заболявания, и се базира на канадския опит преди и след започването на обогатяването на най-консумираните храни с витамина.

Благоприятното въздействие на витамин В9 е явно само при някои подтипове сърдечни пороци.

Изследователите анализирали данни от почти 6 милиона раждания в Канада, между 1990 и 2011 и проконтролирали фактори, които биха могли да повлияят на резултатите като възраст на майката, многоплодна бременност – близнаци, тризнаци, усложнения на бременността, пренатална диагностика, и прекратяване на бременност.

Окончателните данни показват, че обогатяването с витамин В9 е било свързано с намаление на 11% средно на вродените сърдечни малформации.

Благоприятните ефекти от повишения прием на фолиева киселина били наблюдавани само при някои видове сърдечни пороци.

Например, при някои видове сърдечни аномалии намалението било 27% и 23% при коарктация на аортата, което е стесняване на основната артерия, която снабдява с кръв тялото.

Също така намаление с 15% се намалява при предсърдните и камерните септални дефекти. Няма промяна от въздействието на витамин В9 що се отнася до хромозомните аномалии при бебето.

Авторите отбелязват, че по-напредналата възраст на майката, гестационен диабет и преждевременна прееклампсия също се свързват с увеличаване на случаите на вродени сърдечни пороци.

Учените също така посочват колко е важно е да се приема фолиева киселина още при опитите за забременяване, или най-малко 1 месец преди зачеването, тъй като е почти невъзможно този витамин да се набави от храната, тоест от една нормална диета.

Макар и обогатяването на храните с витамин В9 по-скоро има за цел да предотврати тежките аномалии на гръбначния стълб на бебето, то се оказва, че и действа профилактично на сърдечно-съдовата система.

Фолиевата киселина пази и от вродени сърдечни пороци
4.6 (92.27%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 30, 2016 16:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи