Храните, третирани с пестициди, влошават плодовитостта

Калина
Написана от Калина април 5, 2015 17:35

Храните, третирани с пестициди, влошават плодовитостта

Акценти:

  • Как пестицидите влияят на плодовитостта?
  • Увреждат ли пестицидите сперматозоидите?
  • Кои храни са богати на пестициди?

Свързани:

Пестицидите са химични вещества, които се употребяват в световен мащаб и се използват, за да увеличат количеството на реколтите и да предпазят растенията от болести и вредители.

Според учените химическият им състав обаче може да има неблагоприятно действие върху организма. Тревожната връзка между излагането на пестициди и репродуктивността не е нова.

Учените са установили, че хората, които работят с пестициди, имат проблеми с плодовитостта.

Според Хорхе Чаваро – професор по хранене и епидемиология в „Harvard School of Public Health” и основен автор на ново изследване, публикувано в списание „Human Reproduction”, за хората, които не работят с химикали, ежедневното хранене е най-големият източник на пестициди.

Резултатите от проучването на Чаваро и екипът му са тревожни, те доказват, че пестицидите понижават количеството на сперматозоидите.

Целта на Чаваро и колегите му е да се провери дали остатъците от пестициди в плодовете и зеленчуците имат вреден ефект върху сперматозоидите. В резултат на изследването, при мъжете, които консумират плодове и зеленчуци с високо количество пестициди, се наблюдават по-малки количества сперматозоиди, с по-странни форми.

По данни от „Environment and Reproductive Health“ (EARTH), в период от година и половина изследователите използват за своето проучване  проби от семенна течност на 155 мъже, които са лекувани в клиника за плодовитост в Бостън.

В изследването се попълва въпросник за храните, които участниците консумират. Изследователите определят излагането на пестициди, като сравняват отговорите във въпросника с правителствените данни за нивата на  пестициди в продукцията.

В проучването храните не се разглеждат индивидуално. Целта на учените е да ги класифицират в зависимост от това дали имат високи, ниски или умерени нива на пестициди.

Мъжете, които консумират най-много плодове и зеленчуци с високо съдържание на пестициди, са имали 49% по-малък брой на сперматозоидите и 32% по-малко сперматозоиди, които са оформени нормално, в сравнение с тези, които консумират по-малко количество продукти, съдържащи пестициди.

Учените са подредили зеленчуците и плодовете от най-високото съдържание на пестициди към най-ниското.

Сред зеленчуците и плодовете с най-високо количество на пестициди са: зеленият, жълтият и червеният пипер, спанакът, ягодите и целината. Малко по-ниски са количествените стойности на пестицидите при боровинките, картофите, прасковите, сливите, ябълките и крушите. Най-ниски количества пестициди имат зимната тиква, гроздето и стафидите.

Учените не проучват индивидуално плодовете и зеленчуците, отговорни за понижаване на плодовитостта, те вярват, че сместа от пестициди е причина за вредното действие върху семенната течност.

В резултатите от изследването, най-голямо впечатление правиефектът от консумираните в комбинация плодове и зеленчуци, в които има 3 или повече пестицида. Според Чаваро, „колкото повече пестициди се прилагат по отношение на една култура, толкова по- голямо въздействие имат.“

Чаваро подчертава, че едно изследване не е достатъчно, за да се обяви като сигурно научно доказателство в подкрепа на дадено твърдение. „Доколкото ни е известно, това е първият път, в който се съобщава подобно твърдение,“ казва той.

„Много е важно, тези резултати да се потвърдят и в други изследвания.“ Той съветва хората, които са загрижени за здравето си и искат да намалят вредата от храните, съдържащи пестициди, да консумират органична храна. По този начин ще са сигурни, че ядат чиста и здравословна храна.

Храните, третирани с пестициди, влошават плодовитостта
4.5 (90.8%) 50 глас[а]

Калина
Написана от Калина април 5, 2015 17:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи