Игра на шах предотвратява Алцхаймер

Мария
Написана от Мария септември 4, 2016 09:19

Игра на шах предотвратява Алцхаймер

Акценти:

  • Активност - физическа
  • Наследственост - фактор
  • Алцхаймер - шахмат

Свързани:

Обусловените от напредването на възрастта изменения в нашия организъм, за съжаление са неизбежни, но според учените, слабоумие не се развива при всички, освен това заболяването може да се предотврати.

Екип от изследователи стигат до извода, че тренировките на ума помагат за поддържане на главния мозък и предотвратяват проблемите с паметта и мисленето в напреднала възраст.

Най-простият начин за трениране на мозъка е играта на шахмат, решаването на главоблъсканици, като според учените съвсем не е задължително да си търсим партньор, можем да се възползваме и от възможностите, които предлага компютъра.

Ако тренираме редовно ума, рискът от развитие на старческо слабоумие намалява, а също и вероятността да имаме проблеми с паметта, когато остареем също.

Спомага и за предотвратяване на други нарушения във функцията на главния мозък, които се наблюдават с възрастта.

До подобни заключения стигнали учените от училището на Блумбърг, в рамките на изследванията използвали компютърна програма за обучение на главния мозък, която спомогнала за намаляване на риска от развитие на старческо слабоумие.

Учените са убедени, че игрите, в които се изисква мислене, помагат, ако не да се предотврати, значително да се забави развитието на Алцхаймер, а също и други видове нарушения на познавателната дейност при хората в напреднала възраст.

Ако предварителните резултати се потвърдят от следващи научни трудове, компютърните игри за развитие на интелекта могат да заменят съществуващата към ден днешен терапия за лечение на обусловени от напредването на възрастта изменения във функциите на главния мозък.

Също учените отбелязват, че такива игри оправят настроението и понижават риска от развитие на депресивни разстройства.

Следва да се отбележи, че главният мозък е още недостатъчно добре проучен орган на нашия организъм, и крие достатъчно тайни, но учените неведнъж са говорели за ползите от игрите и упражненията, които тренират главния мозък, подобряват паметта, развиват интелекта и т.н.

Ако от млади години правите всичко възможно, за да развивате мозъка си, най-вероятно в бъдеще ще избегнете редица проблеми, сред които и развитие на сериозни заболявания като Алцхаймер.

В началото на тази година екип от Британски учени установи какво трябва да се справи, за да се предупреди развитието на старческото слабоумие и за дълго да се съхрани нормалната работоспособност на мозъка.

На първо място това е здравословният начин на живот и правителството на Великобритания, дори издава препоръки, които намаляват риска от развитие на деменция с 60%.

Според групата учени, за да съхраним ума си ясен следва да бъдем физически активни, да правим редовно профилактични прегледи, да ограничим максимално алкохола и цигарите, правилно да се храним, тоест да контролираме теглото и да осигурим на мозъка интелектуално натоварване – да четем, да научаваме нови неща, да се занимаваме с нова работа.

Въпреки това и тези препоръки не са гаранция, че наистина е възможно да избегнем болестта на Алцхаймер, особено пък при наличие на фамилна анамнеза.

Освен това механизмите, обуславящи развитието на болестта все още не са напълно изяснени.

А факторите, които бяха изброени по-горе, единствено увеличават риска от възникване на заболяването, но нищо повече.

Все още не може да се твърди с пълна категоричност, но според някои учени основната роля при развитието на болестта е на наследствеността.

Игра на шах предотвратява Алцхаймер
4.6 (91.28%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 4, 2016 09:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи