Как безболезнено да се разделим със слабостите си

Мария
Написана от Мария май 3, 2016 15:09

Как безболезнено да се разделим със слабостите си

Акценти:

  • Усилия - слабости
  • Възможности - трудности
  • Слабост - воля

Свързани:

Целият наш живот не е игра, а борба с обстоятелствата, с конкуренти, за по-добър дял, и накрая със слабостите ни.

Постоянното самоусъвършенстване и внимание към детайлите някога са били основа на целия живот на самурая – „Всеки има дух, който е необходимо да усъвършенства, тяло, което трябва да бъде тренирано, и път, който трябва да бъде изминат“ – твърдял японският майстор на бойни изкуства Морихей Уесиба. Но колко ефективно се борим за подобряване на собственото си битие?

Работете над своите слабости, усъвършенствайте се – най-вероятно доста често сте попадали на това твърдение и навярно сте успели да го научите наизуст.

Също е без съмнение, че всеки нееднократно някой е предприемал някакви стъпки в тази посока, като сте получавали повече или по-малко удовлетворителни резултати.

Но пътят към съвършенството е цикличен и безкраен. Достигайки донякъде, ние се връщаме на старта, но вече в ново качество с определен допълнителен багаж от знания.

И така – стъпка по стъпка. Остава само да се прецени колко поредните ни цели са достижими от това място, където се намираме тук и сега. Между впрочем, японските самураи следвали правилото да вземат решения след 7 вдишвания.

Човек е естествено да действа, изхождайки от собствените си навици – не забравяйте, че свойство на нашата натура е да се опитваме да избягваме неприятните неща.

Например, успехът в спорта зависи от знанието как човек да използва своите силни страни в необходимия момент. Но все пак се налага да се принуждаваме да правим това, което не обичаме, ненавиждаме, ако и без това по никакъв начин не можем да се справим със своята слабост.

За да се получи всичко, е необходимо да се настроим на позитивен резултат да повярваме в успеха – и с един замах да преодолеем неприятното. В джудото по-слабият и не толкова техничен партньор може с лекота да победи по-силния и по-бързия, но не и по-уверения от себе си съперник. Така че долу всички съмнения.

Но лесно е да се съветва, обаче не е толкова лесно да се направи, особено при характерния за нас стремеж към комфорт или ако използваме терминът на психолозите – зона на комфорт.

Думата „комфорт“ в този случай не означава „удобство“ или „приятно състояние“, а характеризира обичайна ситуация, която може да се управлява. Когато се намираме в зоната на комфорта, невинаги се чувстваме щастливи и удовлетворени от себе си, от своето настояще.

Просто така ни е по-спокойно. Но въпреки това прекрасно осъзнаваме своите недостатъци, като не бързаме да се разделим с тях – отново и отново даваме воля на слабостта. Всичко е, защото нашите вътрешни стремежи, желания се намират извън зоната ни на комфорт.

Изградените от нас в рамките на живота слабости и навици се превръщат в наши вътрешни господари, а ние често техни роби. С течение на времето те все повече се вкореняват, а ние не им се противим особено, и се поддаваме.

Но по-интересно е да се борим с тях – тук е добре да си припомним известната теза, че трудностите създават възможности.

Мечтата в тандем с вярата в собствения бъдещ успех винаги ще ви извежда на пътя, който желаете да вървите. Но изминаването на пътя от начинаещ до майстор винаги изисква усилия.

Как безболезнено да се разделим със слабостите си
4.4 (88.39%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 3, 2016 15:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи