Как да се предпазим от деменция ?

Калина
Написана от Калина декември 15, 2014 20:42

Как да се предпазим от деменция ?

Акценти:

  • Как да се предпазим от Алцхаймер?
  • Как да се предпазим от деменция?
  • Какво да направим срещу проблемите идващи с възрастта?

Свързани:

Здравословният начин на живот може да намали риска от деменция с около 30%, твърдят здравни специалисти.

Анализ от „Age UK“, твърди че има пет стъпки, които хората могат да предприемат, за да поддържат здравето на мозъка си и да намалят риска от развитието на заболявания като например Алцхаймер.

Прегледът на академични проучвания и данни показва, че начина по който живеем, допринася за около 75% от когнитивния упадък.

Той се отразява на мисленето и уменията, които съответно стават по-силни или отслабват с течение на възрастта, включително загубата на паметта и скоростта на мислене.

Едно голямо изследване, установи, че мъжете, които следват тези съвети за здравословен начин на живот, са намалили риска от развитие на когнитивен упадък и деменция с около 36/100, спрямо друга категория мъже, които не са приложили тези стъпки.

Ключовите фактори са да се тренира редовно, да не се пуши, задължително е да следим теглото си, да прилагаме средиземноморската диета и да намалим приема на алкохол.

Други учени пък казват, че ако искаме да се предпазим от деменция доживот, освен че трябва да пием малко и изобщо да не пушим, е добре да приемаме плодове и зеленчуци, защото в тях се крие „спасението“.

Изследването показва, че превенцията и лечението на диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване, също може да намалят риска от деменция. Но без значение от различните мнения, всички са категорични – физическите упражнения и здравословната диета са най-важният фактор, на който трябва да наблегнем, за да се защитим от коварното заболяване.

Последните английски проучвания, проведени сред хора в напреднала възраст, са ги разделили на 2 групи, такива които се упражняват 30 минути 3-4 пъти седмично и такива, които не тренират тялото си. Резултатът е, че хората, извършвали физическа активност, са намалили рисковете от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер драстично.

В това изследване също става янсо, че прекомерната употреба на алкохол унищожава мозъка, което води до загуба на мозъчна тъкан в онези места, отговарящи за паметта и обработката и интерпретирането на визуална информация.

Но въпреки всичко има и добри новини. Умеранета консумация, подчертавам умерената, може да защити мозъчната тъкан като увеличи добрия холестерол и намали лошия.

Подходящ алкохол за целта е виното, например. Каролин Ейбрахамс, директор на „Age UK“, казва: „Въпреки голямата бройка хора, страдащи от деменция, лек все още няма.

Но пък за сметка на това има простички стъпки, които са лесно изпълними и са полезни за цялостното здраве. Просто можем да отделим малко време всеки ден, прилагайки ги, и намалявайки рисковете от всякакъв вид заболявания.“

Не е задължително във всяка аптека да има лекарство, предпазващо ни от нещо. А в случай, че такова лекарство не съществува, това не значи, че несъмнено трябва да прибегнем до хирургична намеса. Има някои толкова прости нещица в живота, за които ако мислим като млади, ще ни се отплатят, когато остареем.

Всеки намира време за скандали, пушене, пиене и бягане от отговорност. Вместо да инвестираме това време в глупости, носещи ни допълнителен стрес, можем да приготвим нещо вкусно и здравословно, да започнем програма за намаляването на цигарите или просто да разкършим тялото си.

Организмът ни е едно от най-добрите неща, в които можем да инвестираме, защото ще ни върне всичко, при това с лихвата. Мисли за това днес, за да може утре да си здрав.

Как да се предпазим от деменция ?
4.7 (93.33%) 27 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 15, 2014 20:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи