Как допинг стана лекарство срещу депресия и биполярно разстройство

Мария
Написана от Мария септември 21, 2016 00:23

Как допинг стана лекарство срещу депресия и биполярно разстройство

Акценти:

  • Еритропоетин - депресия
  • Доза - оптимална
  • Функции - когнитивни

Свързани:

Еритропоетин е най-известното средство за повишаване на производителността в спорта.

Преди да стане допинг, този хормон се е използвал широко за корекция на анемия при хронична бъбречна недостатъчност, рак, болест на Крон, язвен колит, СПИН и други заболявания.

Сега в заслужения списък на еритропоетина е лечението на биполярното разстройство и депресията.

Хормонът играе важна роля в производството на червени кръвни телца. Позволява на кръвта да пренася повече кислород, заради което мускулите стават по-издръжливи.

През 2012 г известният американски колоездач Ланс Армстронг бил пожизнено дисквалифициран именно във връзка с използването на еритропоетин. Но сега скандалният препарат може да намери още едно приложение.

Биполярното разстройство и депресията влияят не само на настроението и на когнитивните функции. Забавеното мислене създава на пациентите множество неудобства, като им пречи да запазят работата си, да се явят на изпит или да поддържат връзка.

Но група датски учени установила, че еритроепотинът помага за възстановяването на когнитивните функции при хора с тези психически разстройства.

В 2 рандомизирани контролирани изпитвания изследователите направили оценка на когнитивните функции на 79 пациенти, страдащи от депресия или биполярно разстройство.

И назначили еритропоетин на 40 пациенти в продължение на 9 седмици, а на останалите 39 им дали плацебо.

В резултат хормонът помогнал на пациентите успешно да направят цяла поредица от когнитивни тестове, сред които на вербалната памет, концентрацията и способността за планиране.

Изпитванията показали, че положителният ефект се запазва в продължение на 6 седмици след приключване на лечението.

Еритропоетинът успял да подобри когнитивните функции на 11% от пациентите, докато плацебото се оказало ефективно само в 2% от случаите, казва д-р Камила Мисковяк, водещ автор на изследването.

Необходимо ни е време, за да възпроизведем резултата и подберем оптималната доза еритропоетин. Но като цяло препаратът е безопасен, ако редовно се контролират нивата на червените кръвни телца.

По оценки на СЗО, от депресия страдат около 300 милиона души, а от биполярно афективно разстройство – още 60 милиона. До 70% от пациентите в стадий на ремисия на БАР и до 40% при депресия продължават да изпитват когнитивни нарушения.

Как допинг стана лекарство срещу депресия и биполярно разстройство
4.5 (89.01%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 21, 2016 00:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи