Как вярата в Бог се отразява на хората с онкологични заболявания

Мария
Написана от Мария август 18, 2015 21:54

Как вярата в Бог се отразява на хората с онкологични заболявания

Акценти:

  • Вяра в Бог - онкологични заболявания
  • Религиозност - добро здраве
  • Общо благосъстояние

Свързани:

Тежките заболявания като рак могат да се превърнат в изпитание на вярата и духовността на религиозните пациенти. Но нова серия систематични обзори показва, че религията и духовността може да има положително влияние върху физическото, психическото и социалното благосъстояние на тези хора.

Три мета-анализа, посветени на тези въпроси, бяха публикувани в списание Cancer – рецензираното научно издание на Американската асоциация по онкологични заболявания.

„Днес тази серия мета-анализи представлява най-пълният обзор и синтез на бързо развиващите се области на психосоциалната онкология – ролята на религията и духовността за пациентите с онкологични заболявания“, – коментира Dr.John Salsman от САЩ.

Според авторите на единия от 3-те обзора, неотдавнашно проучване показва, че около 59% от хората по целия свят определят себе си като религиозни, независимо от това дали редовно посещават религиозни служби или не.

Много болни от рак намират утеха в религията и духовността, в едно от изследванията 69% от онкологично болните съобщили, че се молят за своето здраве, като само 45% от хората от САЩ с подобна диагноза правят това.

Към настоящия момент голямо значение се отдава на удовлетворяването на духовните потребности на пациентите с рак, но проведените изследвания по изучаване на влиянието на религията и духовността върху благосъстоянието на такива пациенти обикновено дават противоречиви резултати.

За решаването на този проблем изследователите анализирали всички публикувани изследвания в тази област и провели серия от 3 обзора, включващи данни за повече от 44 хиляди пациенти.

Първият обзор е съсредоточен върху влиянието на религията и духовността върху физическото здраве. Изследователите установили, че онкологичните пациенти, които съобщавали за своята религиозност, по-често имали по-добро физическо състояние и способност да изпълняват своите рутинни задачи.

„Тези показатели били особено силни при пациентите, които преживявали големи емоционални сътресения, включително придобивали чувство за смисъл и цел в живота, а също и усещали приобщаване към нещо по-голямо, отколкото са те самите“ – обяснява водещият автор на изследването Dr.Heather Jim, сътрудник на онкологичния център Моффит в град Тампа, щата Флорида.

Въпреки това не била установена никаква връзка между физическото здраве и поведенческите аспекти на религията като молитва, медитация и посещение на религиозни клубове.

Вторият анализ разгледал психическото здраве на вярващите онкологични пациенти и установил тясна връзка с емоционалните аспекти на религията и духовността, не намирайки същевременно асоциация с поведенческите или когнитивни аспекти.

Доктор Салсман твърди, че духовното благосъстояние било свързано с по-малко ниво на тревожност, депресии или стрес. „Освен това атеизмът и чувството за откъснатост от Бога или религиозната общност били свързани с голям психологичен стрес и по-ниско ниво на психично благосъстояние.“, – добавя той.

Накрая, третият анализ изучавал способността на пациентите да поддържат техните социални роли и отношения, по време на борбата със своето заболяване.

Водещият автор на това изследване Allen Sherman от университета Арканзас казва, че пациентите с по-силно духовно благоразположение, имащи по-позитивни представи за Бога или силна вяра – имат и по-добро социално здраве.

В интервю доктор Салсман бил запитан как сам той вижда механизма, позволяващ да се обяснят тези резултати? Защо голямата религиозност и духовност водят до подобряване на общото благосъстояние на онкологично болните?

Не е ли свързано това с факта, че пациентите, които страдат по-силно, губят и вяра и в резултат резултатите им са по-ниски, тоест не е ли възможно връзката да бъде обратна?

Как вярата в Бог се отразява на хората с онкологични заболявания
4.4 (88.77%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 18, 2015 21:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи