Какви са първите резултати от използването на нов експериментален стент

Мария
Написана от Мария март 16, 2015 13:02

Какви са първите резултати от използването на нов експериментален стент

Акценти:

  • Нов експериментален стент
  • Средна възраст на участниците в COSIRA
  • Изследване COSIRA - специфика

Свързани:

На 5 февруари 2015 г. в списание New England Journal of Medicine бяха публикувани резултатите от рандомизирано клинично изследване 2-ра фаза, в което участвали 104 пациента с тежка рефрактерна към медикаментозна терапия стенокардия.

Имплантацията в коронарния синус на новия експериментален стент, получил названието Reducer (производител Neovasc) довела при тях до значително намаляване на проявлението на симптомите и до подобряване на качеството на живот след 6 месеца в сравнение с плацебо процедурата.

За разлика от конвенционалните стентове, които разширяват лумена на артериите, това ново надуваемо с балон клетъчно устройство във форма на пясъчен часовник има за цел да създаде обструкция и по този начин да се увеличи налягането в коронарния синус, което води до повишаване на притока на кръв към исхемичната област на миокарда.

Изследването, получило названието „Редуктор на коронарния синус при лечение на рефрактерна стенокардия “ (Reducer Coronary Sinus Reducer for Treatment of Refractory Angina, COSIRA, показало, че този метод представлява най-безопасния и относително прост метод за лечение на пациенти със стабилна към медикаментозна терапия ангина пекторис и много ниско качество на живот.

В изследването COSIRA продължило от 2010 до 2013 г. се включили 11 центъра, разположени в Белгия, Канада, Холандия, Дания и Швеция. Общо взели участие 104 пациенти на възраст 18 и повече години.

Критериите за включване в изследването били наличие на стенокардия 3-ти или 4-ти функционален клас по класификацията на Канадското кардиоваскуларн общество (CCS), при това симптомите не трябвало да могат да се поддават на контрол с помощта на бета-блокери, блокери на калциевите канали, никорандил, ивабрандин и нитрати с кратко и продължително действие.

Всички пациенти също имали потвърдена обратима исхемия на миокарда и стойност на левокамерна фракцията на изтласкване под 25%. Изпълнение на миокардна реваскуларизация при тях било невъзможно.

Средната възраст на участниците била 67,8 г., 81% били мъжете, 84% имали 3 функционален клас по CCS. Около при ¾ от пациентите по-рано вече били направени операции по аорто-коронарно шунтиране или коронарни интервенции през кожата.

Пациентите били рандомизирани в групи с имплатирани устройства /технически те били въведени в коронарния синус през дясната вратна вена/ и с плацебо-процедура. В началото и 6 месеца след интервенцията било проведено изследване с помощта на стрес-ехокардиография с добутамин на способността на миокарда да се съкращава.

След 6 месеца 18 от 52-ма пациенти в групата на активно лекуваните и 8 от 52-ма пациенти от контролната група изпитали подобрение, най-малко с 2 функционални класа по CCS, което било първична крайна точка на ефективността /35% срещу 15% Р=0.02/.

Средната стойност на функционалния клас по CCS се понижила в лекуваната група от 3.2 до 2.1, а в контролната – от 3.1 до 2.6 / P=0,001 /. Въпреки това подобрение с един функционален клас по CCS било установено при 71% от пациентите от групата на активното лечение и при 42% след плацебо-процедурата / P=0,003 /.

Качеството на живота било определено с помощта на Сиатълския въпросник по стенокардия / Seattle Angina Questionnaire/ се подобрила с 17.6 пункта в лекуваната група и с 7.7 пункта в контролната група / P=0,048/.

Общо в групата пациенти с поставено устройство се случили 76 нежелани събития, а при тези, при които била изпълнена плацебо процедура – 93.

В контролната група се случили 3 инфаркта на миокарда и 1 пациент починал – от полиорганна недостатъчност, в групата на активно лекуваните не са регистрирани смъртни случаи, но настъпил един перипроцедурен инфаркт на миокарда.

Какви са първите резултати от използването на нов експериментален стент
4.5 (89.5%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 16, 2015 13:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи