Какво да хапнем преди сутрешния джогинг

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 00:18

Какво да хапнем преди сутрешния джогинг

Пълноценната закуска, макар и час преди тренировка, може да стане проблем, но пък и съвсем да не се яде също не трябва. Особено ако ви предстои да избягате не 5-7 километра, а доста повече. Какво да правим?
Да допуснем, че по план джогингът ви е в 6-7 часа сутринта. Точно преди тренировка не се препоръчва ядене. А това означава, че е необходимо да направим малка закуска поне час или най-много 30 минути преди старта. Количеството храна ще зависи от това какво разстояние ви предстои да избягате.
Кратко бягане
Дори ако трябва да преодолеете само 5-6 километра, това не означава, че можете да отидете на тренировка, веднага щом станете от леглото. Пропускайки закуската, ще почувствате на последния километър, че сте останали съвсем без сили. Това може да се поправи по 2 начина – да се хапне нещо съвсем леко преди тренировка – а за 5-7 километра не е необходимо и толкова много.
Преди бягане може да се изпие 240 милилитра енергийна напитка и да се хапне половин енергиен бар. За неголяма дистанция това може да стигне.
Защо именно спортна храна, а не хляб с фъстъчено масло или овесени ядки с ягоди и ядки? Защото продуктите за спортисти за разработени така, че организмът лесно и бързо да ги усвоява и на практика веднага да получава необходимите хранителни вещества.
А пък в навечерието на джогинга е желателно да се хапне обилна вечеря.
Продължително бягане
С големите разстояния всичко е по-трудно. Ако ви предстои тренировка с продължителност 75 и повече минути, можете да пресметнете колко въглехидрати са ви останали като резерв преди началото на бягането. За тази цел трябва да умножите теглото си по 1.1 , а след това количеството часове останали до тренировката.
Например, теглото ви е 50 килограма – 50 * 1.1

Какво да хапнем преди сутрешния джогинг
4.5 (90.24%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 00:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи