Кога кожният обрив е реакция на оцветителите в храната

Мария
Написана от Мария февруари 24, 2018 16:10

Кога кожният обрив е реакция на оцветителите в храната

Акценти:

  • Реакция - алергична
  • Добавки - хранителни
  • Оцветители - стабилизатори

Свързани:

Често кожните обриви приписваме на стреса.

Но стресът преминава, а обривът остава или се завръща.

Защо?

52-годишната Ками Ейзенберг преживява такъв стресов обрив.

И с ужас си спомня за това време

Обривът бил навсякъде, сърбяло я цялото тяло.

Дори силни лекарства като преднизолон, ѝ осигурявали само временно облекчение.

Алергологът бил безсилен.

Накрая, се обръща към доктор Робърт Суерлик, дерматолог от университета Емори, който се занимава с най-сложните случаи и който се запознава с нейния медицински картон.

И предположил, че има алергия към сулфамидни препарати.

Възможно е също да е чувствителна към оцветители, използвани в цветните лекарства.

В рамките на няколко дни Айзенберг сменя хапчетата против алергия, в които имало 2 сини оцветителя, макар и да изглеждали бели, с лекарство без оцветител.

На следващия ден, след като спряла да приема таблетки, се почувствала много по-добре.

Лекарите не са наясно дали хранителните добавки – оцветители, консерванти, стабилизатори и емулгатори, могат да предизвикат истинска алергична реакция.

В медицинските списания се публикуват съобщения за алергични реакции към хранителните добавки.

Но много алерголози са на мнение, че те са изключително редки, отбелязвайки, че данните не са съвсем реалистични.

А изследванията не са установили доказателства за съществуването на алергии към хранителни добавки.

Такива случаи са по-скоро изключение

Съществува много малка вероятност човешкият организъм да реагира с обрив на химикали, добавяни в храната, тъй като тези молекули са толкова малки, че обикновено не предизвикват алергични реакции.

Никой не казва, че това е невъзможно, но регистрираните случаи са единици.

През 1986 г FDA забранява използването на сулфидни консерванти, използвани за предотвратяване на промяна на зеления цвят на зеленчуците към кафяв.

Причината – над 10 смъртни случаи, свързани със сериозни алергични реакции на сулфидни консерванти.

Освен това производителите също били задължени да посочват съдържанието на жълтия консервант №5 в храните, който може да предизвика уртикария в редки случаи.

Според оценките, това се среща веднъж на 10 000 души.

В последните години с нарастване на потребителското търсене на натурални продукти, производителите започнали да заменят синтетичните добавки с натурални.

Тези природни вещества с по-голяма вероятност могат да предизвикат алергични реакции, защото съдържат белтъци, към които могат да реагират имунните ни клетки.

Към естествените добавки са следните вещества:

• Червен хранителен оцветител, наричан кармин или екстракт от кохинил;
• Жълт оцветител, направен от плодовете на дървото анато;
• Псилиум – източник на растителни влакна, получени от люспата на семената;

• Гуарова гума – използва се като емулгатор в храните и лекарствата;
• Каригинан, сгъстител – добиван от морски водорасли;
• Пектин, желатин;

• Микопротеин – ферментирала гъба, използвана като заместител на месо;

Имунната ни система разпознава тези естествени белтъци, тъй като е длъжна да ни защити от нахлулите организми и разпознава белтъчните структури в гъбичките, бактериите или раковите клетки.

Синтетичните добавки имунната система атакува по-рядко.

Доктор Суерлик, който лекувал госпожа Ейзенберг, се съгласява, че реакциите на синтетични добавки са редки и недостатъчно добре проучени, което допълнително затруднява тяхното откриване.

В публикации през 2013 г. той описва 11 пациенти, които изследва в продължение на 5 години.

Всички те идвали при него с хронични кожни заболявания, които значително се подобрявали, когато препаратите, съдържащи оцветители, били заменени с лекарства без оцветител.

Скептиците твърдят, че обривите идват и отшумяват, и няма никакви доказателства, че премахването на оцветителите кара кожата на пациентите да се възстанови.

Кога кожният обрив е реакция на оцветителите в храната
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария февруари 24, 2018 16:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи