Кои са симптомите за рак на дебелото черво

Калина
Написана от Калина ноември 27, 2014 20:55

Кои са симптомите за рак на дебелото черво

Акценти:

  • Кои са признаците за рак на дебелото черво?
  • Как да разберем, че страдаме от рак на дебелото черво?
  • Кога да започне скрининг за рак на дебелото черво?

Свързани:

Често пъти първите признаци на рак на дебелото черво са съвсем незабележими, но дават ясен сигнал за опасен процес в организма. Важното е, още в самото начало да им се обърне внимание, за да се надяваме на успешно лечение.

Коварното при болестта рак е, че в повечето случаи започва с малки симптоми. Много българи, когато в лекарския кабинет чуят диагнозата, си спомнят за доста от тях, но казват, че не са им обърнали внимание, поради динамиката на живота. Неведнъж, едва след като е поставена страшната диагноза, човек „връща лентата“ около година, година и половина назад, и си спомня, че е имал особени признаци, на които не е отдал значимото.

Един от видовете рак, които протичат незабележимо в началото, е и този на дебелото черво, а през последните години все повече българи страдат от него.

Един от най-ранните симптоми, на които обикновено не се обръща внимание, е промяната във физиологичните изхождания при пациенти над 40-годишна възраст. Може да имаме по-често желание да отидем до тоалетна по голяма нужда, да получим необясним запек, или разстройство. Възможно е и редуване на запек с разстройство, а дори и това да не си се случи, трябва да внимаваме за промяна в консистенцията на изпражненията.

Друг неприятен симптом е т. нар. флатуленция или изпускане на газове, придружени с изпускане по голяма нужда.
Не рядко пъти пациентите се чувстват неудовлетворени от изхождането, но в същото време постоянно имат позиви да отидат в тоалетната.

Месеци преди да разберем, че страдаме от болестта, може да се чувстваме отпаднали или да изпитваме лесна уморяемост – нещо, от което не сме се оплаквали преди. Променя се без мотиви и начинът на хранене.

Несъмнен знак за напреднал стадий на болестта е, когато се стигне до патологични изхождания, когато в изпражненията има слуз и кръв. Това често е придружено с подуване на корема и пълна невъзможност за облекчаване. Това са сигурни сигнали, че се нуждаем от лекарска помощ.

Мнозина са тези, които в ранните стадии на болестта нямат никакви симптоми. Когато признаците се появят, те обикновено варират, в зависимост от големината и местоположението на тумора в дебелото черво. Понякога първият симптом е масиран кръвоизлив.

Скритата загуба на кръв може да причини желязодефицитна анемия. Това състояние е по-характерно за десностранните карциноми. Когато туморът е в областта на сигмата, тогава се наблюдава остра непроходимост на дебелото черво, наричана от лекарите обтурационен илеус.

Съмнения за рак на дебелото черво трябва да имаме, и когато се наблюдава повтарящо се повишение на температурата.
Симптоми за карцином на ректума са кръвта в изпражненията и ректалното кървене. Същите признаци на болестта се появяват и при някои случаи на десностранно разположените тумори. Това означава, че не може да се направи извода, че щом няма кръв, няма и рак.

Симптом за страшната болест може да бъде честият дискомфорт в коремната област, като и спазми или болка. Признак е и чувството, че червата ни не са изпразнени напълно, както и необяснимата загуба на тегло.

Кога да отидем на лекар? Ако забележим някакви симптоми на рак на дебелото черво, като на кръв в изпражненията или постоянна промяна в навиците на червата, трябва незабавно да си вземем час при лекаря. Важно е да го попитаме кога трябва да започне скрининг за рак на дебелото черво.

Според наложената практика, това се прави при навършване на 50-годишна възраст, но ако имате рискови фактори като фамилна обремененост, може и по-рано.

Кои са симптомите за рак на дебелото черво
4.6 (92.06%) 68 глас[а]

Калина
Написана от Калина ноември 27, 2014 20:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи