Какво се случва, когато стоите твърде дълго на компютъра? Проучвания, засягащи хора, които се занимават със земеделие, сочат, че тези хора седят около 2-3 часа на ден. Средностатистическият американски офис работник може да стои седнал от 13 до 15 часа.

Според д-р Джеймс Ливайн, ръководител на клинаката Arizona State, затлъстяването има най-малко 24 различни причини, всички свързани с прекомерно заседяване.

Човешкото тяло е проектирано да върви по 40км на ден в търсене на храна, съпроводено от борба с огромни животни, а след хилядолетна еволюция масово хората са "еволюирали" до заседнал начин на живот с редуциране на всяко физическо движение.

Липсата на движение забавя метаболизма, а енергията от консумираната храна, остава неизразходена. По този начин се натрупват мазнини, водещи до множество заболявания като затлъстяване, диабет и всякакви сърдечно-съдови проблеми. Например седенето на стол след хранене води до покачване на кръвната захар, а разходката след хранене може да редуцира този риск наполовина. Когато дълго време стоите на едно място, това увеличава риска от преждевременна смърт, дори и да сте без наднормено тегло.

Установено е, че жените, които седят повече от 7 часа на ден, увеличават риска от депресия с 47%, в сравнение с тези, които седят само по 2 часа. Ето и 5 стъпки, които ще ви помогнат в борбата със седенето.

1. Изправете се

Ако работното ви място не е подходящо, бюрото е твърде ниско, а столът е неудобен, това не значи, че вие имате проблем. Просто се изправете, поставете компютъра си върху няколко книги и така ще можете да работите изправени.

Често, когато пътувам и отсядам в различни хотели, слагам кошчето с главата надолу и го поставям върху бюрото. Така слагам лаптопа си отгоре и работя без да се страхувам от всякакви рискове, идващи от това, че стоя седнал по 14 часа на ден.

2. Движете се

Защо е нужно да седите, докато извършвате всякакъв вид работа? Ако искате да избегнете този проблем, можете да разгледате различни модели на ергономични бюра, но ако не разполагате с излишни средства, това не е единственото решение. Просто когато говорите по телефона, можете да се изправите и да се разходите из стаята, да ставате, за да си налеете вода или просто идете при някой колега и си поговорете с него.

3. Наблюдавайте своя монитор

Добре е горната част на монитора на компютъра ви да е на нивото на очите ви и така директно да можете да работите, вместо да мърдате главата и врата си. По този начин ще избегнете изкривявания и болки в тези зони, а освен това ще се предпазите и от т. нар. "синдром на сухото око".

4. Изправете главата си

Главата ви трябва да бъде правилно изправена, така че да не се създава прекомерно натоварване на врата и гръбнака. По този начин ще се предпазите и  от появата на "двойна брадичка".

5. Изпробвайте техниката на таймера

Сещате ли се за онези малки таймери, които използваме в кухнята за варене на яйца? Ако нямате такъв, можете да използвате хронометъра или алармата на телефона си, или пък обикновен будилник.

Просто настройте един от тези уреди за 25 минути, като през това време се задействайте и вършете интензивно работата си. След това отделете 5 минути за себе си, като се изправите, разходите се из стаята, направите няколко клякания или подскока.