Мазила и гелове за обезболяване на спортни травми – ето какво трябва да съдържат

Мария
Написана от Мария септември 4, 2016 09:41

Мазила и гелове за обезболяване на спортни травми – ето какво трябва да съдържат

Акценти:

  • Травми - мазила
  • Обезболяване - охлаждане
  • Гелове - ефективност

Свързани:

Травмите – това са неизменна част от живота на човека, който активно се занимава със спорт. Професионалните спортисти много често си плащат със сериозни травми за възможността да постоят на пиедестала и да получат заветния медал.

Но дори в обичайния начин на живот на човека, който само веднъж седмично посещава фитнес зала, прави сутрешно бягане или просто си прави у дома различни упражнения, има риск от увреждане на опорно-двигателната система – мускули, сухожилия, свръзки, стави и дори кости.

В помощ на такива хора фармацевтичната индустрия отпуска множество разнообразни препарати за местно приложение, а именно нанасяне върху травмираната област. Какво се отнася към тези медикаменти и как е най-добре да се прилагат?

Какво влиза в състава на спортните мазила и гелове?

В състава на медикаментите, които могат да се прилагат за лечение на спортни травми могат да влизат както лекарствени средства и химични съединения, така и различни вещества от животински или растителен произход.

Всеки човек е индивидуално възприемчив към тези компоненти, затова универсален съвет кой препарат е най-ефективен да се даде е невъзможно.

Освен това всеки вид травми се поддава на лечение с определена група лекарства, затова е препоръчително да се избират поотделно.

Обезболяващи лекарства за местно приложение

Такива мазила и гелове най-често се използват при спортни травми, тъй като именно болката, това е симптом, който безпокои човек в най-голяма степен.

Най-ефективни като аналгетични средства за местно приложение са лекарствата на основата на нестероидните противовъзпалителни средства. Към тях се отнасят препаратите, в чийто състав влиза ибупрофен, диклофенак, индометацин, кетопрофен и т.н.

Тези препарати намаляват болката, подуването, зачервяването, облекчават движението в наранените крайници. Но за разлика от антибиотиците не се борят с микробите, затова са подходящи за лечение само на неинфектирани травми.

В случай на подозрение на натрупване на гной, инфектиране на хематоми и рани, е необходима консултация на лекар-хирург или травматолог.

Аналгетиците за местно приложение – за нанасяне върху кожата, не оказват системно въздействие.

Това означава, че не се абсорбират в кръвта и не се разпространяват по целия организъм – за разлика от аналогичното вещество под формата на таблетки или инжекции, затова не оказват пагубно влияние върху стомашно-чревния тракт, бъбреците, черният дроб и кръвотворните органи.

Охлаждащи лекарства за местно приложение

Веднага след получаване на травми най-добрият начин за охлаждане е ледът или всеки студен предмет, приложен непосредствено към болното място.

Студът способства за свиване на кръвоносните съдове, намалява отока и обема на хематомите и притежава обезболяващ ефект.

Но този способ за неотложна помощ не трябва да се прилага повече от 15-20 минути, тъй като може да стане причина за увреждане на кожата.

Охлаждащите лекарства се нанасят на кожата веднага след получаване на травмата. И не понижават телесната температура, а само създават усещане за студ, обезболяват и разсейват човека от неприятните усещания.

В състава на тези медикаменти влизат гореспоменатите обезболяващи средства, тъй като са ефективни срещу болки и подуване.

Съответно охлаждащият ефект се създава за сметка на въвеждането в състава на 1% ментол, камфор или различни етерични масла – от мента, мелиса, евкалипт и др.

Охлаждащите мазила и гелове следва да се използват местно няколко пъти дневно в областта на увреждането в рамките на 3-4 дни след получаването на травмата.

Мазила и гелове за обезболяване на спортни травми – ето какво трябва да съдържат
4.5 (90.37%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 4, 2016 09:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи