Microsoft решава проблема с рака до 10 години с препрограмиране на болните клетки

Мария
Написана от Мария септември 20, 2016 18:38

Microsoft решава проблема с рака до 10 години с препрограмиране на болните клетки

Акценти:

  • Рак - контрол
  • Изявления - оптимистични
  • Заболяване - хронично

Свързани:

Майкрософт обеща да реши проблема с рака в рамките на 1 десетилетие, като използва най-модерните компютърни технологии, с които да разбие кода на болните клетки, така че да могат да бъдат препрограмирани обратно към нормалното си състояние.

В драматичната промяна на посоката технологичният гигант е събрал малка армия от най-добрите биолози, програмисти и инженери на света, които ще се опитат да преодолеят рака, все едно е бъг в компютърна система или програма.

Това лято беше открита първата модерна лаборатория на Майкрософт, където ще се тестват констатациите на учените по компютърни технологии, и които ще създават огромни карти, които да показват как вътре функционира клетката.

Изследователите дори работят на компютър, създаден от ДНК, който може да живее вътре в клетките и да открива грешките в мрежата от клетки, които могат да наподобяват рак.

И ако забележи такава аномалия, има надежди, че ще стигне до такива ниво, че едно рестартиране на системата ще изчисти болните клетки.

Според Крис Бишоп, директор на лабораторията в изследователския център на софтуерната компания,е напълно логично именно те да се занимават с изследване на рака, защото имат най-голям опит в компютърните науки, и според него заболяване е един вид изчислителен проблем.

И това не е просто аналогия, а дълбоко математичeско прозрение. Биологията и компютърните науки са дисциплини, които изглеждат като тебешир и сирене, но имат много дълбоки връзки на фундаментално ниво.

Биологическата компютърна група в Майкрософт развива молекулярни компютри, изградени от ДНК, които действат като лекар на мястото на раковите клетки, за да ги унищожат.

Андрю Филипс, ръководител на групата казва, че целта е дългосрочна, но смята, че в рамките на 5-10 години е напълно вероятно въвеждането на интелигентна мускулна система, която да открива болестта.

Програмистите, които са в тази група, вече са разработили софтуер, който имитира поведението на здрава клетка, така че да има паралел за сравнение с болна такава, за да се работи там, където е възникнал проблема.

Софтуерът вече се използва, за да помага на учените да разберат как да лекуват левкемия по-ефективно.

Д-р Жасмин Фишър, старши изследовател и доцент в университета в Кеймбридж казва, че ако сме в състояние да контролираме рака, както всяко хронично заболяване, тогава проблемът ще бъде разрешен.

И тя смята, че проблемът за някои видове рак ще бъде разрешен до 5 години, но като цяло ще са необходими около 10. След това ще имаме честта да живеем във век, свободен от това заболяване.

И все пак не е гаранция, че тези изявления на частна компания, макар и имаща такъв голям авторитет, ще се окажат истина.

Умерено песимистичните прогнози показваха, че окончателно проблемът със злокачествените заболявания може би ще се разреши чак към края на настоящото столетие.

И в този смисъл изявленията на Майкрософт могат да звучат оптимистично, но все пак не трябва да сме прекалени песимисти, наистина е възможно поставената цел да бъде постигната. Но за тази цел трябва да се изчака 5-10 години.

Целта поставена от старшия изследовател – ракът да бъде контролиран и управляван като хронично заболяване, каквото например е диабета, е по-реалистична и съответно по-вероятно постижима в едно близко бъдеще, било то – 5-10 години.

Microsoft решава проблема с рака до 10 години с препрограмиране на болните клетки
4.5 (89.23%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 20, 2016 18:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи