Милиони хора имат зъбни кариеси

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 18:57

Милиони хора имат зъбни кариеси

Акценти:

  • Често срещани ли са кариесите в днешно време?
  • Обръщат ли внимание хората на своите зъби?

Свързани:

Кариесът е инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Зъбният кариес е най-честото и широко разпространеното хронично заболяване в световен мащаб.

Основните фактори, определящи развитието на зъбен кариес, са структурата на емайла, микроорганизмите, ферментабилните въглехидрати, честият прием на захари и намаленото склюнкоотделяне. Честотата на захарния прием е много по-рисков фактор от количеството на захарта.

Той засяга около 95 процента от хората. Видовете кариеси са оклузален, проксимален, фациален и лингвален, коренов и други.

Повече от 2,4 милярда души по целия свят имат нелекувани кариеси, показва проучване в списание “ Dental Research”.

Експерти твърдят, че това е тревожно, защото много хора не обръщат внимание на този проблем, въпреки известните начини за лечение и предотвратяване.

Те предупреждават, че кариесите могат да доведат до силна болка, инфекции, излишни почивни дни в работата, както и проблеми с растежа през детството. Анализът показва, че това не е проблем само при децата, а трябва да се разглежда като заболяване и при възрастните.

Професор Марсенес, изследовател, каза: „ Кариесът се получава, когато киселини се разтварят в устата и външните слоеве на зъбите.” Ако това не се лекува, може да се стигне до пародонтоза или абцеси.

Професор Вагнер Мерсенес от „ Queen Mary University” в Лондон, доведе международен екип от учени, който да анализира 378 проучвания, включващи около 4,7 милиарда души между 1990 и 2010 година.

Тяхното глобално проучване сочи, че 2,4 милиарда от тях имат нелекувани кариеси в техните постоянни зъби и 621 милиона деца имат са с кариеси в млечните им зъби.

Според данни на Обединеното кралство, една трета от населението не са лекували техните зъби през 2010 година. В Литва, една от най-засегнатите страни,  68 процента на хората не обръщат внимание на своите зъби.

Прогнозата е случаите да се увеличават с около 190 милиона на година. Това е доста притеснително, предвид проблемите, които кариесите могат да причинят.

Професор Вагнер каза, че основните причини за това са диетата, яденето и пиенето на големи количества храни и напитки с висока захарност. „ Тревожно е, че хората не обръщат внимание на кариесите”, добави той.

„Кариесите са в значителна икономическа тежест. И ако не се лекуват, водят до риска от ниска продуктивност на работното място, поради отсъствията от работното място. Децата могат да пропуснат материал и да изостанат от занятията в училището им.”, заяви той.

Но прегледът показва намаляване на тежестта на кариеса между деца и възрастни. Сегашното схващане, че ниските нива на разпадане на зъбите ще продължат през целия ви живот, е невярно. И все пак по-голямо внимание е обърнато на децата – възрастните са пренебрегнати.

Професор Дейвид Уилямс, експерт по глобалното здраве на устната кухина в Queen Mary University  в Лондон, който е взел участие в изследването, добавя: „ Това, което е напълно ясно е, че това е сериозен проблем за общественото здраве, но за съжаление често пренебрегнат.”

Основният проблем е, че това заболяване, което е широко разпространено и лесно предотвратимо, изисква голям бюджет, за да бъде преодоляно.

Международният екип включва изследователи от университета на Вашингтон, Сиатъл и Куинсланд, Австралия.

 

Милиони хора имат зъбни кариеси
4.4 (88.57%) 28 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 18:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи