Чувствате се силно изморени в края на деня? Имате някой от тези симптоми  - потиснатост, натрупване на тегло, падане на косата?

Или обратно - раздразнителност, изпотяване, отслабване, безпокойство? Ако отговорът е да, възможно е за това да е виновна щитовидната ви жлеза.

Този регулатор на състоянието на тялото и душата често създава проблеми, особено при жените. За да се чувствате по-добре и да избегнете сериозни проблеми със здравето е добре да знаете няколко важни факта за този орган.

Какво е щитовидна жлеза?

Щитовидната жлеза има формата на пеперуда и се намира в предната част на шията. Тя произвежда хормони, които регулират обмяната на веществата. Заболяванията на щитовидната жлеза може да забавят или забързат метаболизма и да нарушат производството на нормалното количество хормони.

Когато нивото на хормоните падне или се увеличи твърде много, започват да се проявяват различни външни симптоми.

Напълняване или отслабване

Необяснимите промени в теглото са един от най-разпространените признаци за нарушения в работата на щитовидната жлеза. Натрупването на тегло е знак за ниско ниво на хормоните. Това състояние се нарича хипотиреоза (намаляване активността на щитовидната жлеза). И обратно - ако тя започне да изработва прекалено много хормони, вие можете да започнете да отслабвате неочаквано.

Това състояние се нарича хипертериоза (повишена активност на щитовидната жлеза) и се среща много често.

Подуване в областта на шията (гуша)

Подутината в областта на шията (гуша) е видим признак, който показва, че нещо не е наред с щитовидната ви жлеза. Гуша може да се появи като следствие на хипотериоза и хипертиреоза. Понякога подутината може да бъде причинена от рак на щитовидната жлеза или възли, които са се развили в нея. Този симптом обаче може да се дължи и на фактори, които не са свързани с щитовидната жлеза.

Промяна в състоянието на здравето

Хормоните на щитовидната жлеза влияят на почти всички органи, в това число и върху съкращението на сърдечния мускул. Хората, страдащи от хипотиреоза, може да забележат, че сърдечният им ритъм е по-бавен от обичаъното. Хипертиреозата може да доведе до ускорение на сърдечния ритъм.

Друг страничен ефект от заболяванията на щитовидната жлеза е върху кръвното налягане - то се повишава при хипертиреоза, получава се и ускорено сърцебиене.

Промени в настроението или нивото на енергията

Нарушенията в работата на тази жлеза могат да се отразят силно върху енергичността и настроението ви. Хипотиреозата води до уморяемост, леност и депресия. Хипертиреозата предизвиква тревожност, безсъние, безпокойство и раздразнителност.

Косопад

Падането на косата е типичен симптом за заболяване на щитовидната жлеза. В повечето случаи проблемът с падането на косата се разрешава, веднага щом предприемете лечение на жлезата.

Усещане за студ и горещина

Нарушената работа на жлезата пречи на регулацията на температурата на тялото. Хората, които страдат от хипотериоза, често пъти мръзнат, а хипертиреозата има противоположен ефект - изпотяване и усещане за горещина.

Другите симптоми на хипотиреозата са суха кожа и чупливи нокти, изтръпване или мравучкане на ръцете, запек, обилно кръвотечение по време на менструация.

Симптомите на хипертиреоза са мускулна слабост и треперене на ръцете, проблеми със зрението, диария, нередовна менструация.

Всеки човек над 35 години трябва да се изследва за заболявания на щитовидната жлеза на всеки 5 години. Хората с повишен риск като наследственост, трябва да се тестват по-често. Оглеждайте шията си в огледалото и търсете изпъкналости. Ако откриете подутина, консултирайте с с вашия лекар.