Най-накрая откриха наистина работещ начин да ни направят по-умни

Мария
Написана от Мария юли 27, 2016 13:22

Най-накрая откриха наистина работещ начин да ни направят по-умни

Акценти:

  • Мозък - стимулиране
  • Способност - определена
  • Рискове - експерименти

Свързани:

Научавайки все повече и повече за мозъка, ставаме по-добри и в разработването на начини как да го подсилим.
Един от най-обещаващите в този момент е директната стимулация на умствените способности с помощта на слушалки, които изпращат директно електрически и магнитни импулси в определени зони на мозъка.

Мозъчната стимулация не е нов метод. Невролози са експериментирали с различни методи за стимулиране на мозъка най-малко през последните 15 години.

Но сега поради нарастващото познание от типа „как да“ създаде възможност за закупуване на устройства за стимулиране на мозъка от Интернет, като вече са по-достъпни от всякога.

По-важното е, че все повече изследвания потвърждават, че дори минимална електрическа или магнитна стимулация прави голяма разлика.

В действителност, електрическата, както и магнитната стимулация обещават подобряване на умствените способности, като учени от Оксфорд изследват методи и лекарства, които биха могли да послужат за увеличаване на интелекта.

Днес стимулацията на мозъка е толкова популярна, че преди известно време изследователи публикуваха отворено писмо до медиите, с което се опитват да предупредят за възможните рискове.

Принципно стимулацията обхваща насочване на импулси – електрически или магнитни, към определени зони на мозъка, за да успокоят някои психични процеси и да се активират или засилят други.

Има достатъчно доказателства, че прилагането на този метод може да подобри паметта, способността за разпознаване на образи, също така и за концентрация, възможностите на човек да решава задачи.

Изследванията също така показват, че стимулацията на мозъка може да помогне и за по-доброто представяне на спортистите по време на състезания, тъй като в резултат на въздействието с електрически и магнитни импулси уморяването настъпва по-бавно.

И това е само началото на това, което се знае за стимулация на познавателните способности при здрави хора.
От медицинска гледна точка е установено, че мозъчната стимулация може да бъде лекарство срещу депресия, безпокойство, и други заболявания, като вчера ви запознахме със статия, в която се посочваше, че дълбоката мозъчна стимулация се отразява благоприятно на умствените способности на хора, страдащи от Алцхаймер, като дори забавя развитието на деменция.

И наистина стимулацията на мозъка оказва много мощно въздействие, но проучванията, които оценяват реалното ѝ въздействие, са все още в много ранна фаза, и резултатите, които биват получавани не са съвсем ясни.

В отвореното писмо до медиите изследователите от Оксфорд посочват, че различните области на мозъка реагират по различен начин на стимулирането в зависимост от това с какво конкретно човек се занимава в момента.

Ако чете книга, различни области на мозъка са активни в сравнение с когато например гледате телевизия или играете на видеоигра.

Различни са ефектите от електрическата или магнитната стимулация на мозъка в зависимост от това какво се случва към момента, в който се извършва.

Стимулиране на една определена способност, и съответно зона в мозък, може да пожертва друг умствен процес.
Все още е прекалено рано да се стимулира по подобен начин мозъка, тъй като все още въздействието на този метод върху мозъчната функционалност не е добре проучено.

Но все пак си вижда, че свръхстимулирането на мозъка е нещо съвсем реално, а не е само някаква научна концепция.
Военните се интересуват също от този въпрос, а и гражданите също като рискуват сами експериментирайки върху себе си.

Най-накрая откриха наистина работещ начин да ни направят по-умни
4.4 (88.38%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 27, 2016 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи