Безсънието влошава качеството на живота. А една от най-разпространените причини за него е неспособността на човек да се отпусне, да се изключи от потока информация и безкрайните проблеми.

Но когнитивният психолог Джеса Хиберд е убедена – да накараш себе си да заспиш е възможно. И предлага няколко ефективни инструмента.

През деня човек невинаги има време да помисли за детайлите, от които се състои и животът му – за сметките, покупките, за малкия ремонт, за отпуската или за посещението при лекаря.

Всички тези задачи се отлагат на заден план, и когато легнем в леглото, атакуват главата ни. А нима ни е необходимо още да анализираме това, което ще се случи още.

Тези мисли блуждаят, предизвикват чувство за неудовлетвореност и тревога. Опитваме се да решим всички тези проблеми незабавно, а сънят междувременно ни напуска окончателно.

Как да не пускаме стреса в спалнята?

Джеса Хиберд и журналистката Джо Асмар в своята книга предлагат няколко стратегии,които помагат за сваляне на напрежението и за преминаване към режим на сън.

1. Изключете се от социалните мрежи

Обърнете внимание колко време прекарвате онлайн. Вероятно ще ви изненада фактът колко често хващаме телефона, дори без да се замисляме за това.

Когато размишляваме за това, което искаме да кажем и какво впечатление ще създадем на хората, това действа възбуждащо на нашето съзнание и тяло.

Скрийте телефона там, където физически не можете да го достигнете с ръка, например сложете го в другата стая и поне за известно време забравете за него.

2. Отделете време за размишление

Съзнанието, както и тялото, привиква към определен режим. Ако винаги сте мислели за преживения ден и го оценявате, когато сте вече в леглото, то вие започвате да правите това несъзнателно всеки път, когато лягате.

За да промените този стил, отделяйте време за размишление вечер, преди да отидете да легнете да спите.

Мислейки за това какво се е случило, за своите усещания и чувства, вие всъщност се прибирате в собствената си глава, като си давате шанс за разрешаване на проблемите и да вървите нататък.

Планирайте в дневника или телефона 15 минути като време за тревоги, това ще им придаде официален характер.

Постойте няколко минути в уединение, съсредоточете се да мислите за това, за което обикновено мислите по нощите. Съставете списък с неотложните задачи, разполагайки ги по приоритет.

Очертайте отделните пунктове след тяхното изпълнение, за да се усили мотивацията. Планирайте в дневник или в телефона 15-минутен интервал, за да му придадете по-официален характер, така по-бързо ще свикнете с него.

Гледайки тези записи, вие можете да се откъснете и да си позволите да се ориентирате в тях аналитично, а емоционално.

3. Отделете време за тревога

Въпросите „какво, ако“, свързаните с работата, пари, приятели, семейство и здраве, могат да ви измъчват цяла нощ и обикновено имат отношение към определен проблем или ситуация.

За да се ориентирате в тях, отделете 15 минути като време за тревоги – още един интервал през деня, когато можете да си подредите мислите.

Ако скептичният вътрешен глас започне да ви нашепва – Още 15 минути на ден, ти си се побъркала, игнорирайте го.

За секунда се откъснете от конкретната ситуация и помислете колко глупаво е да се отказвате от това, което положително влияе на живота ви.