Най-старата жена в света през целия си живот се храни основно с бекон

Мария
Написана от Мария октомври 9, 2015 23:15

Най-старата жена в света през целия си живот се храни основно с бекон

Акценти:

  • Допамин - система за възнаграждение
  • Усещане за щастие - мазнини
  • Преждевременна смъртност - бекон

Свързани:

Според 116-годишната американка „с бекон всичко е по-вкусно“.

Основната храна на най-старата жена на планетата, 116-годишната жителка на щата Алабама Сузана Машет Джоунс (Susannah Mushatt Jones), е беконът, съобщава изданието Medical Daily.

В старческия дом, където тя живее, разказват, че Джоунс „цял ден яде бекон“. Всеки ден жената се събужда около 9:30 и за закуска яде бекон, яйца и каша от пшеничени трици.

През деня яде плодове, а за вечеря – месо, зеленчуци и картофи. И всичко това също с бекон, който, според възрастната жена, „прави всичко по-вкусно“.

Отговаряйки на въпроса какво стои в основата на нейното дълголетие, Джоунс обикновено не споменава своя начин на хранене, а казва, че винаги е спала добре и дълго през нощта, освен това никога не е пила алкохол, нито пък пушела цигари. „Около мен винаги е имало любов и позитивна енергия. Това е ключът към дългия живот и щастието“ – твърди жената.

За 116-те си години Джоунс може да се похвали със сравнително добро здравословно състояние – въпреки пълната загуба на зрение и частична на слуха, тя не е прикована към леглото, може самостоятелно да се придвижва, а умствените ѝ способности почти не са пострадали.

За поддържане на функционалността на организма на Джоунс ѝ се налага да приема общо 2 лекарствени препарата дневно.

Между впрочем беконът има доста лоша репутация, съгласно която принципно не би следвало да спомага за дълъг живот в добро здраве.

Така например, резултатите от изследване, проведено от учени от Харвардския университет, показали, че редовната употреба на месни продукти, преминали технологична обработка, към които се отнася и бекона, с 20% повишават риска от преждевременна смърт.

Своите заключения изследователи направили въз основа на анализ на данните за храненето и здравословното състояние на почти 122 хиляди мъже и жени. Наблюденията върху тях продължили повече от 20 години.

Освен това беконът е източник на „лош холестерол“, който, според лекарите, води до развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Съдържа много мазнини, затова прекомерната му употреба може да доведе до затлъстяване, но очевидно това не се отнася за всички хора, тъй като 116-годишната американка няма проблем с килограмите.

Но не е изключено именно високото съдържание на мазнини в бекона да е помогнало на Джоунс да доживее до такава възраст, до която само единици са достигнали.

Резултатите от едно от научните изследвания показват, че храните с високо съдържание на мазнини предизвикват освобождаване на невромедиатора допамин в главния мозък.

Допаминът е важна част от системите за възнаграждение на мозъка, предизвиквайки чувство за удоволствие и усещане за щастие. А последното, както показват данните от многобройните изследвания, може да бъде ключът към дългият живот в добро здраве.

Но все пак остава загадка каква е причината някои хора да достигат до такава възраст и още повече, че 116-годишната американка, макар и да е напълно лишена от зрение и частично от слух, все още продължава да ходи и да може да се обслужва сама.

Нейното здравословно състояние е в пълно противоречие с изписаните хиляди научни статии и многократно повече такива по различните онлайн издания за здравословно хранене за вредата от технологичната преработка на месото върху здравословното състояние и свързаният с неговата употреба повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смъртност.

Най-старата жена в света през целия си живот се храни основно с бекон
4.5 (90.51%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 9, 2015 23:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи