Ново лекарство премахва токсичните протеини от мозъка на болни от Алцхаймер

Мария
Написана от Мария септември 1, 2016 22:12

Ново лекарство премахва токсичните протеини от мозъка на болни от Алцхаймер

Акценти:

  • Алцхаймер - когнитивни способности
  • Отлагания - амилоид
  • Лекарство - влияние

Свързани:

В сравнение с предходни проучвания, ефектът от това лекарство е безпрецедентен.

Антитяло, което може почти напълно да изчисти видимите признаци на болестта на Алцхаймер от мозъка, е било открито, което на практика е научен пробив, и не може да не развълнува учените.

Изследователите сканирали мозъците на хора с дегенеративното състояние, на които били дадени дози от лекарство, създадено на основа на имунни клетки, взети от кръвта на хора в напреднала възраст – до 100 години, които не са имали признаци на заболяването.

След година, почти всички токсични „амилоидни“ плаки, които се натрупват при болни от Алцхаймер и изглежда са изчезнали от мозъка на тези, на които им били дадени високи дози от антителата.

Учените също така отбелязват, че пациентите, взели участие в проучването са показали признаци на забавяне на скоростта на когнитивния упадък.

Резултатите показват, че плаката е поне част от причината за заболяването, а не просто страничен продукт.

И ако констатациите се потвърдят в по-мащабни клинични проучвания, които са вече в ход по целия свят, това може да промени посоката на усилията за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Един от изследователите, професор Роджър Нич, от университета на Цюрих, описва какво той и неговите колеги са открили, когато са сканирали мозъка на хора, които приемали или плацебо, или 3 различни дози от антитялото, наречено aducanumab.

Един година по-късно, изображенията на скенера на участниците в проучването от плацебо групата останали непроменени. В останалите 3 групи, се установява много ясно намаляване на амилоидните плаки, като колкото по-висока била дозата, толкова по-голяма била степента на намаляването им.

В групата, в която на участниците били давани по 10 мг от лекарството, след 1 година на изображенията от скенера не се вижда червено, а това означава, че амилоидната плака е изчезнала напълно.

Коментирайки проучването професор Ерик Рейман от университета Аризона, отбелязва, че макар и новите открития да са обнадеждаващи, те са окончателни. В тази ситуация не би трябвало да се преценка за ефективността на новото лекарство, докато клиничните изпитвания все още са в ход.

Но добавя, че ако се потвърди, че лечението, насочено срещу амилоидната плака, наистина забавя когнитивният упадък, това може и да промени начина, по който се разбира и лекува Алцхаймер.

Изследването, ръководено от учени от фармацевтичните компании Биоген и Неуримуне, предизвика интереса на експертите в областта.

Д-р Тара Спайрис-Джоунс, директор на център за Когнитивни и Невронни системи към университета на Единбург, заяви, че изследването показва, че антитялото значително намалява амилоидната патология в една малка група от хора в различните стадии на заболяването.

Тя остава предпазлив оптимист за терапията с това лекарство, но се опитва да не се поддава много на емоциите на учените, тъй като много лекарства показват окуражаващи резултати в предварителните тестове, но след това ефективността им не се потвърждава в клиничните изпитвания.

И д-р Джеймс Пикет, ръководител на изследователската дейност на Асоциацията на болните от Алцхаймер, посочва, че резултатите са доста по-детайлни и обещаващи от представяните досега за лекарство, което има за цел да промени основните причини за Алцхаймер.

Проучването показва, че лекарството е първото, което може да премахване амилоидните отлагания от мозъка на мишки, а което е доста вълнуващо – и на хора.

Той отбелязва и за страничните ефекти, като главоболие, и че при първоначалното проучване не е било взето предвид дали лекарството влияе на когнитивните способности.

Ново лекарство премахва токсичните протеини от мозъка на болни от Алцхаймер
4.5 (89.33%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 1, 2016 22:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи