Пневмоцистоза

Мария
Написана от Мария февруари 16, 2015 14:22

Пневмоцистоза

Акценти:

  • Пневмоцистоза
  • Причини
  • Симптоми
  • Лечение

Свързани:

Пневмоцистоза представлява протозойно заболяване, обусловено от Pneumocystis carinii, като този инфекциозен организъм е една от най-честите причини за развитие на пневмония при хора с понижен имунитет.

Какви са причините?

Причинител на заболяването Pneumocystis carina, представляващ едноклетъчен микроорганизъм. По морфологични признаци и чувствителност към антипротозойни препарати се смятало, че принадлежат към простите типове протозои.

Но постепенно в пневмоцистите започнали да откриват свойства, по-характерни за гъбичките. Опитите да се причислят към гъбичките или протозоите се натъквали на неяснота на систематичните критерии.

По някои показатели са близки до протозоите – по морфология, наличието на мейоза, присъствието в състава на клетъчната стена на холестерол, а не на ергостерол, както при гъбичките, което прави пневмоцистите чувствителни към антипаразитните препарати и нечувствителни към противогъбичното средство амфотерицини В, невъзможност за тяхното култивиране в хранителна среда за гъбички.

С тях ги свързва това, че пневмоцистите съдържат структури, подобни на аскоспорите на гъбичките, както и фитостероли, от които са лишени животинските клетки.

Метаболизмът на P. Carinii /синтез на ароматни аминокиселини, тимидин и др./ се осъществява, както при гъбичките, освен при пневмоцистите отсъства спорогония, която е характерна за протозоите.

През 1988 г. Edman и Stringer, използвайки методите на молекулярната генетика показали, че последователността на нуклеотидите на транспортната РНК на пневмоциста има висока степен на хомология с поредицата нуклеотиди на т-РНК на гъбичките, отнасящи се към дрождите /Saccharomycetes serevisiae/.

За сравнение – аналогичните последователности били проучени също и при различните видове протозои като токсоплазма, плазмодий, акантамеба и др. По генетични признаци пневмоцистите са най-близки до гъбичките. Но те имат редица характеристики, които ги доближават до протозоите.

Тъй като митохондриалната ДНК на P. Carinii съдържа гени на дехидрогеназата и на цитохромоксидазата, които 60% са сходни на гените на гъбичките и само 20% наподобяват на тези на протозоите. Аналогични свойства били установени и при другите видове гъбички.

Според последните данни пневмоцистите се отнасят към висшите видове гъбички. А P. Carinii е извънклетъчен паразит с тропизъм към белодробната тъкан, тоест осъществява преимуществено паразитирането в белите дробове.

Какви са симптомите?

При деца се развива обикновено през 4-6-ти месец от живота, предимно сред недоносени, болни от рахит, хипотрофия, засегната нервна система, и сред по-големите възрастови групи най-често при хемобластоза, злокачествени новообразувания, СПИН.

Заболяването започва постепенно, преустановява се нормалното нарастване на тялото, детето става бледо и се появява цианоза на лазолабиалния му триъгълник. Нормалната в началото температура се сменя със субфебрилна с покачване до фебрилна.

Понякога заболяването при децата протича под маската на остър ларингит, обструктивен бронхит или бронхиолит. В редки случаи настъпва летален изход при клинична картина със силно изразен оток на белите дробове.

При хората в зряла възраст протозойната инфекция се развива при хора, които са подложени на имуно-супресивна терапия – обикновено на кортикостероиди и при болните от СПИН.

При медикаментозна имуносупресия заболяването често се проявява на фона на понижена доза кортикостероиди.

Лечение на пневмоцистоза

Основните препарати за лечение на пневмоцистните пневмонии са триметоприм и сулфаметоксазол /бактрим и бисептол/ и пептамидин изотионат.

Установено е, че съчетаване на бактрим и пептамидин не увеличава ефективността на терапията, а само токсичността на втория.

Замяната на единия препарат с друг води, ако един от тях не предизвика съществена положителна динамика, възникват клинични проявления в проявления в рамките на 5-7 дни.

Пневмоцистоза
4.6 (91.36%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 16, 2015 14:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи