Премахване на катаракта – перлата на очната хирургия

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 23:52

Премахване на катаракта – перлата на очната хирургия

Акценти:

  • Емоции - положителни
  • Възраст - ефективност
  • Перла - очна хирургия

Свързани:

Катаракта е най-разпространеното заболяване в практиката на очните лекари.

И може да бъде вродено, а може и да възникне в резултат на съпътстващи патологии на органите и системите, да бъде вследствие на травма или да се формира като възрастово изменение на структурата на очите, което най-често се случва.

Пациентите с катаракта – това са основно хора в напреднала възраст.

Операцията, имаща за цел отстраняване на катаракта, неслучайно е прието да се нарича сред офталмолозите „перлата на очната хирургия“.

Голяма част от операциите в очните клиники се провеждат именно за отстраняване на катаракта. В отделението постъпва невиждащ човек, а се изписва зрящ. Това е сравнимо с чудо.

Лекарства, лекуващи катаракта – мнение на съвременни офталмолози

Още в миналото столетие офталмолозите са опитвали да лекуват пациентите с тази диагноза с консервативни методи. Най-често лекарствата, лекуващи помътняла леща, били във вид на капки, съдържащи витамини и активни вещества.

Но годините практика показали, че подобни методи не носят желаните резултати. Такива средства помагат за овлажняване на очната ябълка, за облекчаване на възпалението, но изобщо не могли да повлияят на прозрачността на биологичните лещи.

В чужбина подобни препарати са изчезнали от рафтовете на аптеките, а на тяхно място дошли високотехнологични оперативни методи.

Немски лекар офталмолог се пошегувал, че лекарствата, лекуващи катаракта, не са ефективни, а само ускоряват моментът на настъпване на операцията.

Какво представлява всъщност операцията за отстраняване на катаракта?

Към настоящия момент се оперира във всеки момент от своето развитие, ако има понижаване на остротата на зрението и пациентът не може да води обичаен начин на живот. По-рано се чакало узряването на катаракта.

Изменили са се и самите операции. Високотехнологичното оборудване позволява премахването на катарактата без разрез, а само чрез малко отвърстие.

Това значително понижава риска от развитие на усложнения в постоперативния период, съкращава се срока за възстановяване, намалява времето за операцията и не се налага допълнителна хоспитализация.

Подготовката за операцията също не отнема много време. В нея влиза стандартният списък с изследвания и оценка на общото състояние – при наличие на обостряне на хронични заболявания и остри инфекции операцията се отлага.

Бърз и ефективен метод в офталмологичната хирургия е методът на факоемулсация.

Неговата същност е малкото отвърстие към помътнялата леща, през което се въвежда игла със специален прибор – факоемулфикатор, и с помощта на ултразвук плътните структури на лещата се превръщат в течна емулсия.

Последната лесно се извежда навън, а на мястото на бившата леща се поставя изкуствена.

Операцията, дори не изисква наркоза и хоспитализация. Същият ден оперираният човек се изписва, а след няколко седмици вече е готов да се върне на работа.

Китайски учени стигнали още по-далеч – разработили технология по израстване на леща от стволови клетки и тихомълком я въвеждат в практиката.

Също широко се прилага лазерната екстракция на катарактата, когато помътнялата леща се разтваря с лазер и се въвежда чрез специално дренажно приспособление.

Операцията е с времетраене няколко минути и много ефективна.

Премахването на катаракта се нарича перлата на очната хирургия, тъй като такива операции носят удовлетворение от резултата и положителните емоции, както за лекар, така и за пациент.

Възрастта на последния няма никакво значение, операцията се провежда дори и на 90-годишни пациенти, и то с добри крайни резултати.

Премахване на катаракта – перлата на очната хирургия
4.6 (92%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 23:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи