Съществува ли менструация при мъжете

Мария
Написана от Мария май 11, 2015 07:38

Съществува ли менструация при мъжете

Акценти:

  • Менструация цикъл при мъжете - обяснение
  • Физиологично обяснение
  • Мъже - психологически цикъл

Свързани:

Месечен цикъл при мъжете – такова словосъчетания вероятно на повечето от нас ни се струва измислица на човек с болна фантазия. И въпреки че тази фраза не следва да се разбира буквално, с това какво представлява това състояние е необходимо всеки да се запознае.

Възможно ли е мъжка менструация да съществува в действителност? Или това е само мит, който е измислен от жени, за да установи равноправие и равновесие между половете? За да се ориентираме в това ще ни помогнат някои разяснения и аргументи.

Физиологична обосновка на въпроса

Няма смисъл да навлизаме в дълги разсъждения, тъй като и без тях е понятно, че менструация мъжете нямат и не могат и да имат.

Те не са, образно казано, способни на това, макар и само от физиологична гледна точка, тъй като представителите на силния пол нямат матка, през която да има кръвотечения в период на мензиса.

Също така при мъжете нямат фоликули, които да се пукат и да излиза яйцеклетка, която да се разрушава, тъй като не е използвана за зачеване. Накратко, анатомията на мъжкото тяло не предразполага към това да започне и да се осъществи менструация.

Мъжете нямат и менструален цикъл, тъй като именно той завършва с кръвотечение при жените в продължение на няколко дни. Женският организъм живее и действа според дадения цикъл, той напълно от него зависи.

При мъжете всичко е повече или по-малко стабилно и неизменно, за разлика от жените.

Тогава откъде произхожда този мит за мъжкия цикъл? Кой и защо го е измислил? Такова словосъчетание като „мъжки цикъл“ все пак е възможно по някакъв начин да бъде обяснено.

И това разяснение ще има не физиологично обяснение, а психологически и емоционални аргументи. Следва да се отбележи, че те са доста забавни. Ето какво представлява мъжката менструация:

Психологическо обяснение на понятието

Месечния цикъл при силния пол – не възприемайте тази фраза буквално, изобщо не е свързан с кръвотечение. Ако трябва да бъдем по-точни, това по-скоро не е цикъл, а следва да се подразбира като предменструален синдром – ПМС.

Да, силният пол също страда от такова състояние. Мъжете също преживяват и климакс. Но тези състояния при силния пол имат само и единствено психологическа природа.

Приблизително веднъж месечно или по-рядко всеки мъж забелязва, че той става по-раздразнителен и нервен.

Обичайните за него задачи и грижи му стават много по-трудни и мъчителни. Може да се наблюдава слабост, отпадналост, лесна уморяемост. Понякога всички това се съчетава с агресивно поведение, с което мъжът вбесява буквално всички около себе си.

Главоболие, напрежение в мускулите и дори леки простудни заболявания – всичко това може да се наблюдава при мъжете, които са в период на психологическа менструация.

Обикновено, това състояние продължава приблизително 2-3 дни, но е възможно да с малко по-голяма продължителност.

Също при мъжете по време на „менталната менструация“ може да се наблюдава промяна в сексуалното поведение. Така например в такъв период един мъж може да не желае да бъде интимен с партньорката си, сексуалното му желание временно отслабва.

Някои мъже в такива моменти започват да бият тревога, въпреки че е необходимо само и единствено да се изчака.

В мъжкия психологически менструален цикъл няма нищо опасно. Това е нормално явление, тъй като за всеки жив организъм, за всяко биологично създание е присъща определена цикличност.

Съществува ли менструация при мъжете
4.6 (91.38%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 11, 2015 07:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи