Спането през деня – признак на захарен диабет

Мария
Написана от Мария септември 16, 2016 22:52

Спането през деня – признак на захарен диабет

Японски лекари предполагат, че продължителният дневен сън може да бъде един от симптомите на диабет тип 2.
Те установили тази връзка, анализирайки резултатите от наблюденията на повече от 300 хиляди пациенти.

Британски експерти потвърждават, че хората, страдащи от хроничните заболявания, сред които диабета, често към средата на деня силно се уморяват.

Но британците не са съгласни, че сънят в средата на деня може да е причина или да способства за развитие на диабет.
Основният фактор е продължителността на съня.

При хората, които спят дневно повече от 60 минути, вероятността да се разболеят от диабет тип 2 е с 45% повече. Но връзка между диабета и дневния сън по-малко от 40 минути няма никаква.

Структура на съня

Изследователите твърдят, че продължителният сън през деня често е следствие от лошия сън, който може да бъде предизвикан от състоянието, което се нарича се нарича апнея на сън.

Става дума за прекратяване на дишането на повече от 10 секунди. При по-продължително задържане на дишането организмът преминава от дълбок сън към по-повърхностен, понякога се стига и до събуждане.

Сънната апнея увеличава риска от инфаркти, инсулти, други сърдечно-съдови проблеми и проблемите на метаболизма, сред които и диабет тип 2.

Недостатъкът на съня, предизвикан от излишна работа или прекомерно активни развлечения, може да доведе до ръст на апетита, което също увеличава риска от диабет тип 2.

Но също е възможно да са по-малко здрави хора, а също и тези, които са вече болни от диабет, повече се уморяват и, следователно, са по-склонни да спят по средата на деня.

Краткият дневен сън, обратно, увеличава концентрацията и моториката, твърдят авторите на изследванията.

Първи признаци

Професор от университета Глазгоу, специалист по метаболизъм Навид Сатар, което немалко свидетелства за това, че между нарушенията на съня и диабета има определена връзка.

Напълно вероятно е тези рискови фактори, които могат да доведат до диабет, също предизвикват и желание човек да поспи през деня.

Леко повишеното ниво на кръвната захар, предизвикваща сънливост, може да бъде пръв признак на диабет, отбелязва Сатар.

Невъзможно е да се прави еднозначен извод за това, което е причина, а кое следствие, ако се основаваме единствено на клинични наблюдения. Тези резултати не изключват алтернативни обяснения.

Тоест от всичко казано по-горе може да се заключи, че това са предварителни данни, от които не може да се твърди с категоричност, че сънливостта в ранния следобед може да се дължи на леко повишена кръвна захар, ранен признак на диабет.

В повечето случаи това се дължи на прекалено обилното хранене на обяд – основните ресурси на организма се насочват към храносмилателната система, което предизвиква усещане за изтощение и затова на човек му се приспива.

Основната причина за прекаляването с храната на обяд е най-вече стресът, който изживяваме в работата, и така се опитваме да го изядем, но същевременно един вид наказваме собственото си тяло, което в дългосрочен план се отразява неблагоприятно на здравето.

Обикновено всички и препоръки за намаляване на количествата храна, които приемаме се оказват неуспешни, и причината за това все още не е известна.

Не е ясно кога ще бъдат разработени препоръки, които да спомогнат за справяне с най-големия проблем на развития свят – прекаляването с храната.

Спането през деня – признак на захарен диабет
4.4 (88.47%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 16, 2016 22:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи