Спортът е риск – какви хронични травми застрашават децата по време на тренировки

Мария
Написана от Мария август 27, 2016 23:59

Спортът е риск – какви хронични травми застрашават децата по време на тренировки

Акценти:

  • Тренировка - техника
  • Подвижност - ограничаване
  • Херния - междупрешленен диск

Свързани:

Спортът е необходим за децата от двата пола, тъй като закалява характера и укрепва здравето. Но това занимание има едно „но“ – възможни са травми.

Ако избирате вид спорт, уповавайки се единствено на неговата безопасност, налага се да се спрете върху шахмат или тенис на маса.

При всички други занимания потенциалния риск от травми е много по-голям. Въпреки това се уповаваме само на съдбата също не е правилно.

Каква е причината?

Всички спортни травми може да се разделят на първични и вторични. Повторните се случват заради неправилно или не до край изпипано лечение и рехабилитация.

А първичните травми обикновено възникват заради пренебрегване на техниката за безопасност – както от треньори, така и от спортисти, или заради неправилно извършвани движения.

Към такива увреждания се отнасят черепно-мозъчно травми, наранявания и растежения, увреждания на сухожилията и фрактури.

Голяма част от травмите – 65-70%, възникват при ученици, когато тренират неорганизирано. Но и при тези, които тренират под ръководството на треньор, увреждания са изключени.

Спортните травми могат да бъдат предизвикани, например от различен род недостатъци в организацията и провеждането на тренировки – несъответствие на мястото на заниманията със санитарно-хигиенните изисквания – неправилно осветление, запрашеност и т.н.; неизправност на спортния инвентар или несъответствие на неговите стандарти; неподходящи дрехи и обувки; неблагоприятни метеоусловия.

За да се сведе до минимум възможната вреда за здравето, е важно да се намери добра спортна травма и професионален наставник.

Важно!

Особен вид травма в спорта – това е топлинната травма. Нейните симптоми – повишена телесна температура, главоболие, ускорен пулс, световъртеж, гадене и дори загуба на съзнание.

Получаването на топлинна травма е възможно, дори и при сравнително умерено време, доколкото организмът на тийнейджъра по време на спорт активно генерира топлина.

Такива травми могат да се предотвратят, ако се изключат занятия със спорт на открито при горещо време и висока влажност или в задушно помещение, а също и ако се следи детето да пие достатъчно вода за попълване на загуба на течности по време на физическа активност.

Най-честите хронични травми

1. Разтежение на мускули и сухожилия – възможни симптоми са болка и дискомфорт, ограничена подвижност, чувствителност, и също така е възможно подпухване. Спортовете, при които може да възникне такава травма са всякакви.
2. Фрактура – болка, чувствителност, подуване и деформация. При всеки спорт може да се случи.
3. Навяхване – болка, ограничена подвижност, вид неправилна форма и подути стави. Също при всички спортове може да се случи.
4. Коленен тендинит – локализирана болка веднага под коленната чашка. Случва при бягане свински тръст, скокове;
5. Раменен тендинит – болка в раменете, ограничение в подвижността. Става от плуване, баскетбол
6. Болест на Осгуд-Шлатер – болка и подпухване под коленната чашка. Може да се случи от бягане, скокове и клякания;
7. Епикондилит – лакът на тенисиста – болка в лакътя, повишена чувствителност в лакътя и предмишницата и, възможно, слаби и болезнени движения при хващания. Рискът е най-голям при професионален тенис, бейзбол;
8. Херния и изместване на междупрешленен диск – болка в шията или кръста, ограничаване на подвижността. От футбол и хокей.
9. Плантарен фасциит – болка отдолу на стъпалото и при повдигане на крака, понякога ограничение в подвижността. Обикновено става от бягане.

Най-важното е треньора

За спортиста тийнейджър задължително е необходим отговорен и професионален треньор, който ще учи на правилната техника за изпълнение и ще следи за тяхното изпълнение…

Спортът е риск – какви хронични травми застрашават децата по време на тренировки
4.5 (90.48%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 27, 2016 23:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи