Топ 5 на най-широко разпространените Е-та у нас

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 02:12

Топ 5 на най-широко разпространените Е-та у нас

Акценти:

  • Е-та - опасни
  • Широко разпространение - у нас
  • Стабилизатори - гума арабика

Свързани:

Е-тата…Вече почти на всеки етикет на гърба на някой продукт в супермаркета присъства тази голяма буква, последвана от някакви цифри: Е202, Е249, Е322, Е953 и т.н.

Варианти много, обяснения малко. Кои са Е-тата, от които трябва да се пазим и защо? Как вредят те на здравето ни? Е-тата се разделят в няколко групи, но в следващите редове ще разгледаме ефекта на 5-те най-опасни и най-широко разпространени Е-та у нас.

1. Оцветителите

Най-широко разпространените представители на тази група са рибофлавинът, хлорофилите и консервантите, разделящи се на органични и неорганични, като по-често използваният вид са първите.

Това са така добре познатите ни Е101 (рибофлавин), Е140 (хлорофил), Е200-Е203 /едни от най-много използваните консерванти – сорбинова киселина/.

Тази група служи за придаване на специфичен цвят и мирис на хранителния продукт. Външният вид е най-често това, което продава в наши дни и Е-тата оцветители се грижат той да бъде подобаващ и привлекателен.

Въпреки че могат да се извличат и от природата, напоследък все повече и повече оцветители биват произвеждани по синтетичен път.

2. Емулгаторите

Няма как да не сте попадали на всеизвестното Е471 – най-широко разпространеният емулгатор по етикетите на какви ли не млечни продукти – сирене, кашкавал и т.н.

Емулгаторът се използва най-вече при тях, тъй като неговата основна цел е да осигури направата на смес от мазнина и вода – две неща, които няма как да се смесят по естествен път.

Въпреки че съществуват някои натурални емулгатори от рода на пчелния восък, ланолина и различни видове смола, този който виждаме на гърба на продуктите е Е471 – емулгатор, получен след изключително добра преработка на растителни мастни киселини.

Освен като смесващ агент, той действа и антиплесенно, придава по-добър вид на хранителния продукт и го предпазва от остаряване и разваляне.

3. Подсладителите

Тук започва голямото изброяване –фруктоза, захароза, малтоза и т.н. Заместващи чистата бяла захар и придаващи на храната онзи сладък натрапчив вкус те всъщност вредят в пъти повече от така наречената оригинална „бяла смърт“.

Получени по неестествен път, те не се обработват от организма ни и веднага ни се лепят на проблемните зони, когато ги приемаме в излишък.

Много по-добър вариант е, когато ни се яде нещо сладко да хапнем малко мед или ако толкова искаме да е вредно, да си направим домашен кекс, поръсен с колкото си искаме захар.

Много по-полезен е от глокозо-фруктозния сироп, сорбитола или аспартама, съдържащи се в онова толкова малко шоколадово десертче.

4. Овкусителите

Най-широко разпространените от групата на усилвателите на вкуса са мононатриевият глутамат и различните нуклеотиди. Това са едни от най-опасните Е-та, които задължително трябва да избягваме.

По-добрият вкус е гарантиран, но на отвратителната цена на появата и развитието на зависимост към дадената храна, преяждане и пристрастяване.

Всичко това от своя страна води до покачване на теглото и натрупване на мазнини. Най-често срещаният овкусител – натриевият глутамат е по-известен под името Е621. Открива се най-вече в полуфабрикатите и разбира се, любимите на всички ни бързи храни.

5. Стабилизаторите

Най-често се изписват на етикетите на хранителните продукти с числата от 400-500. Най-известните са Е414 – или по-точно гума арабика и Е478 – карагинаните.

И действат по такъв начин, че пречат на развалянето на храната. Те се намират в почти всяка опаковка на щанда с шоколадови десерти в магазина.

Да се изчистим напълно от приема на Е-та е невъзможно в наши дни, но когато сме информирани, това което можем да направим е поне да ограничим приема им. Ще помогнем на организма си много – с останалото той ще успее да се справи.

Топ 5 на най-широко разпространените Е-та у нас
4.6 (91.75%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 02:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи