Забравете за семената чия и плодовете асаи.

1. Плодове на аристотелия – маки

Тези растения се срещат най-много в южните части на Чили.

Индианците от племето мапуче са ги събирали отдавна. Възможно е именно на плодовете на аристотелия да са дължали своето крепко здраве, сила и издръжливост.

Мапуче са единственият народ от коренното население на Южна Америка, който преселниците така и не успяват да завладеят.

Индианците мапуче и досега живеят в Чили и днес събират плодове не само за себе си, но и да ги продават, тъй като търсенето постоянно нараства.

Това не е изненадващо, тъй като маки съдържат много антоциани.

Антиоксиданти, които понижават активността на възпалителните процеси в организма.

Маки помагат за профилактика на множество заболявания – от артрит и диабет до рак.

2. Сок от кълнове на ечемик

Ечемикът – това е една от първите култури, които започват да отглеждат хората.

Зародишите на ечемика се използват за храна и в медицината от хилядолетия.

Смятало се, че това растение помага за справяне със заболявания на кожата, черния дроб, кръвта разстройства на храносмилателния тракт.

Днес зародишите на ечемика са отново на мода – като нова модерна суперхрана.

В сока от ечемик се съдържат много витамини и минерали, а също и антиоксиданти и хлорофил.

Но в сока няма растителни влакна, на който са богати кълновете.

Сред допълнителните бонуси за здравето са борба със свободните радикали и препятствие за стареенето, понижаване на нивата на холестерола и профилактика на рак.

3. Коластра – молозив

Много жени са запознати с термина „молозив“ от бременността и кърменето.

Това са секретите от гърдите, които се появяват преди раждането и на първо време след него.

Как молозивът може да бъде суперхрана?

Колостра – това е суперхрана на основата на краве молозив от първото доене.

Съдържа имуноглобулини, полиптиди и лактоферин.

За какво са ни нужни?

Имуноглобулините G – IgG – това са антитела с памет, които помагат на имунитета да се бори с възбудителите на различни заболявания.

В коластрата IgG са в голямо количество и се употреба за:

• профилактика;
• за повишаване на общия имунитет;
• за справяне с алергиите;
• за облекчаване протичането на автоимунните заболявания;

Лактоферинът, както и IgG, участва във функцията на имунитета.

Лактоферинът помага на организма да се бори с вируси и бактерии, на време да разпознава и да унищожава раковите клетки.

Следва да се има предвид, че всички тези свойства изискват по-дълбоко и детайлно изучаване.

4. Прах от баобаб

Плодовете на баобаба отдавна се използват за храна в Африка.

Месестата част се изсушава и се стрива на прах, а след това се разрежда във вода, получава се доста вкусна напитка, подобна на лимонада.

Това е причината е баобаба да получи алтернативно название – лимонадено дърво.

Днес прахът от плодовете на баобаба придоби популярност и извън пределите на Африка – като суперхрана.

От него могат да се правят напитки и смути, да се добавя в киселото мляко и да се правят бисквити.

5. Бирена мая

Това не е същата мая, която се добавя в тестото за хляб.

За да могат да се употребяват директно, дрождите се инактивират – с топлинна обработка, но не се разрушават напълно.

Така запазват полезните си свойства.

В бирената мая има много белтъчини, витамини от група В.

Всичко това се отразява благоприятно на нервната система. Маята е полезна и за косата и за кожата.