Топ 7 причини за поява на болки при кърмене

Мария
Написана от Мария януари 5, 2018 17:25

Топ 7 причини за поява на болки при кърмене

Защо кърменето може да е болезнено и как да помогнем на жените да се справят с този проблем?
Неопитните майки често се оплакват, че много биха искали да кърмят, но ужасно ги боли. Някои именно поради тази причина спират да кърмят.
Защо кърменето може да е болезнено и как майките могат да се справят в тази трудна ситуация, за да не се налага детето да минава на изкуствена смес?
По-добре 5 пъти да родя, отколкото да кърмя, така смятат някои жени. Полагането към гърдите за някои е истински ужас, затова и няколко месеца по-късно, те все още си го спомнят като кошмарен сън.
Всъщност мнението, че болката при кърмене е нещо съвсем нормално, е голяма заблуда.
Болки по време на кърмене при норма не трябва да има. Ако все пак се появят, тогава има опасност от мастит. До това заболяване се стига от лактостаза и напукани зърна.
Да разгледаме всички причини, поради които кърменето може да е болезнено.
1. Много нежна кожа
Поради тази причина неприятни усещания могат да се появят, ако детето е първородно. Болките изчезват, когато гърдите леко се адаптират и кожата загрубее.
2. Вдлъбнати или плоски зърна
Детето се опитва да обхване с уста зърното, и това може да е неприятно. Не се отчайвайте. За оформяне на зърното помагат силиконови приставки, които са необходими в първите дни. Много скоро сукателният рефлекс отстранява проблема.
3. Неправилна грижа
Нашите майки са си миели гърдите със сапун и спирт, което е напълно погрешно. Сапунът изсушава кожата, която става по-чувствителна и предразположена към появата на бръчки.
4. Неправилно полагане към гърдите
Обръщайте внимание детето да обхване с уста не само зърното, но и ареола.
5. Рязко прекъсване на кърменето
Не трябва в буквален смисъл да откъсваме детето от гърдата. Детето може да увреди зърното. Ако желаете да преустановите кърменето, трябва внимателно да положите пръста под горната устна, и тогава детето само ще се откъсне от зърното.
6. Напукване на кожата на зърната
Ако появата не е могла да бъде избегната, кърменето се превръща в истинско мъчение. Миниатюрните пукнатини по зърната означават болка и мъчение при всяко засукване. А тяхното заздравяване, разбира се, пречи на постоянното полагане на бебето към гърдите.
Какво да правим в такава ситуация?
Ако напукването е обхванало само едното зърно, опитайте да го предпазите, предлагайте на детето само здравата гърда. Не забравяйте за риска от лактостаза – застой на мляко. В 8 от 10 случая се оказва причина за мастит – възпаление на млечната жлеза.
Ако гърдата се изпълва бързо с мляко, за да се избегне появата на камъни, трябва внимателно да се изцеди.
• Използвайте силиконови приставки
Това е оптимален подход, тъй като травмирането се изключва.
• Използвайте специални кремове за бързо заздравяване на напукана кожа
Както най-вероятно си спомняте, нито йод, нито съдържащи спирт вещества трябва да се използват. Това може да задълбочи проблема. Помнете за риска от мастит. Ако в млечните жлези чрез напуканите зърна проникне стафилокок се активира възпалителен процес
При възпаление на млечната жлеза кърменето на детето се превръща в огромно предизвикателство. Раздула се гърда, болезнени уплътнения, повишена температура – това е повод да се потърси лекарска помощ.

Топ 7 причини за поява на болки при кърмене
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария януари 5, 2018 17:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи