Тромбоцити /PLT/ – нов поглед на тяхната роля в организма

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 17:25

Тромбоцити /PLT/ – нов поглед на тяхната роля в организма

Акценти:

  • Тромбоцити - продължителност на живота
  • Колебания в нивата
  • Тромбоцити - мегакариоцити

Свързани:

В норма количеството на тромбоцитите /PLT/ в периферната кръв е в границите на 150-400 по 10 на 9-та степен на литър, тоест между 150 и 400 милиарда тромбоцита в 1 литър кръв.

Това са клетки без ядра, но те съдържат всички останали елементи на живите клетки, включително и транспортно РНК. По уточнени данни, всеки зрял мегакариоцит образува около 3-4 хиляди тромбоцита в продължение на 3-5 дни, при това тяхното отделяне не е постоянно, а на един дъх.

Ето защо при натривки от костен мозък се установяват мегакариоцити, заобиколени от стотици наскоро отделили се тромбоцити. Понякога те изгледат като пътека на комета.

В останалите дни мегакариоцита си „отдъхва“, акумулирайки нови клетки за образуването на следващи порции тромбоцити. За денонощие в организма се образуват около 175 млрд. кръвни пластинки – 175 по 10 на 9 степен.

Продължителността на живота на тромбоцитите ин виво е 4-6 дни като намалява почти наполовина при склонност за ускорено образуване на кръвни съсиреци. Същото се наблюдава след операции или при въвеждане на адреналин.

Първообразът на тромбоцитите е образуващата колонии клетка от вида на мегакариоцитите. От нея се образуват мегакариобласт – клетка с кръгла или овална форма с голяма кръгла форма понякога, състояща се от 2 бобовидни сегмента.

Диаметърът на клетката варира от 18 до 32 микрона. Цитоплазмата ѝ е базофилна и наподобява на венец, заобикалящ ядрото. Впоследствие в процеса на съзряването се образува промегакариоцит или базофилен мегакариоцит 1-ва степен на зрялост, клетка с големи размери – от 30 до 60 микрона.

Увеличаването на размерите на клетките се случва за сметка на нарастването на масата на цитоплазмата.

При повишаването на потребностите на организма от тромбоцити – различни форми на тромбоцитопения, още в този стадий могат да се отделят беззърнести „светлосини“ кръвни пластинки, доста големи и напомнящи големи обвивки от цитоплазмата на майчината клетка.

Мегакариоцити 2-ра степен на зрялост /зърнести/ – най-полиморфните гигантски клетки с диаметър до 100 микрона и повече. Цитоплазмата е изпълнена с червеникави гранули.

Ядрата им са сегментирани, с причудливи форми. Зрелият мегакариоцит – 3-та степен на зрялост е с по-малка по размери цитоплазма. Всяка от тези клетки се явява бъдещ тромбоцит.

Степента на зрялост на самите тромбоцити се определя от техните размери, което е ясно видимо на тромбоцитограмата – изместването надясно свидетелства за увеличаване на техните размери в диаметър и натрупване в циркулацията на по-млади клетки.

Подмладяването на тромбоцитите е признак на повишено потребление, в повечето случаи поради ускорено разрушаване.

Съответно в миелограмата намалява количеството на зрелите мегакариоцити при едновременно увеличаване на по-младите клетки, включително и на голите ядра – цялата цитоплазма е била използвана за образуването на кръвните пластини /това е синоним на тромбоцити/.

При определяне на количеството на тромбоцитите следва да се отчита, че дори и в норма, то е много променливо и зависи от метода на изследването и от физиологичното състояние на организма.

Дневните флуктуации са около 6-10%. Максимално понижаване се наблюдава между 2 и 4 часа през нощта. Достоверно намаляване на количеството на тромбоцитите се наблюдава през пролетта при сезонно обследване на повече от 3000 донора във Великобритания.

В някои случаи по време на менструация се наблюдава понижаване на количеството на тромбоцитите с 25-50%. А тежкото физическо натоварване може да предизвика значително покачване на количеството на тромбоцитите – с 2-3 пъти.

Тромбоцити /PLT/ – нов поглед на тяхната роля в организма
4.6 (92.73%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 17:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи