Туморите на дебелото черво се стимулират от бактерии в устата

Мария
Написана от Мария август 11, 2016 16:56

Туморите на дебелото черво се стимулират от бактерии в устата

Акценти:

  • Метастази - рак на дебелото черво
  • Фузобактерии - прикрепяне
  • Колонизация - протеин

Свързани:

Фузобактерии, обитаващи устната кухина може да използват кръвния поток, за да достигнат и стимулират развитието на туморите на дебелото черво чрез специфичен протеин свързващ захарта, показва ново проучване.

Успокоителен е фактът, че смъртността от рак на дебелото черво намалява през последните години, както при мъжете, така и при жените, поради провеждания скрининг и ранното откриване на полипи и премахването им, преди да са прогресирали до злокачествено образувание.

Но проблемът е, че не достатъчно хора се подлагат на подобни изследвания, които се изключително неприятни, дори самата мисъл за тях е доста отблъскваща.

Предходни проучвания на лаборатория на Харвардския университет показват, че фузобактериите стимулирали образуването на колоректални тумори и обостряли рак на дебелото черво при животни.

Освен това било и установено, че този вид бактерии са в по-голямо количество в злокачествената тъкан на дебелото черво в сравнение със съседните здрави тъкани.

Според изследователи от Харвард и учени от Еврейския университет в Израел, това е първото проучване, което показва как бактериите от устата достигат до червата, и как се локализират и съсредоточават популацията си точно в колоректалните тумори.

Откритията показват, че фузобактериите използват захар-свързващ белтък, за да се прикрепят към развиващите се колоректални полипи и към злокачествените образувания, в които се размножават и впоследствие ускоряват развитието на заболяването.

Разкриването на механизмите, по които оралните бактерии способстват за развитието на рак на дебелото черво и тези, които насочват точно към туморните образувания и причината, поради която тези бактерии се размножават активно там, създава предпоставки и за откриване на начин за спиране на този процес, отбелязва един от съавторите на проучването.

Алтернативен вариант е, ако стане известно как фузобактериите се локализират и започват да се размножават в раковите тумори на дебелото черво, да се използват същите механизми пътища за насочване на евентуален терапевтичен метод към мястото на злокачественото образувание, добавя още съавтора.

Инжектирани орални бактерии стигат до мястото на тумора

Бактериите са ключов фактор, който влияе върху развитието и прогресирането на рака на дебелото черво.

Другият съавтор на проучването от Еврейския университет подозира, че оралните бактерии могат да използват кръвния поток, за да достигнат раковите тумори.

Екипът провел експерименти с мишки – с предракови или злокачествени тумори на дебелото черво, като били инжектирани фузобактерии в задните им вени, за да се провери дали хипотезата, която учените формирали в рамките на изследването, е вярна.

Фузобактериите „окупирали“ и двата анормална колоректална тъкан при мишките, като концентрацията им била много по-високи, отколкото на съседните здрави тъкани.

Когато рак на дебелото черво метастазира, най-често се засяга черния дроб. Същото било установено и при мишките, повишена концентрация на фузобактерии била установена именно в този орган, и то в мястото на метастазите.

Там където няма засягане с метастази на черния дроб пробите от биопсията не показали наличие на този вид орални бактерии.

Свързващ захарта протеин позволява на фузобактериите да се прикрепят към колоректалните тумори

Освен това изследователите открили при човешките проби и тези от мишките, че Fap2 – протеин, който се намира на повърхността на фузобактериите е вид захар Gal-GalNac, на която са богати злокачествените клетки на дебелото черво.

От експериментите се установило, че този белтък посредничи за колонизацията на рак на дебелото черво, на туморите и метастазите.

Туморите на дебелото черво се стимулират от бактерии в устата
4.4 (88.73%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 11, 2016 16:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи