Внезапен сърдечен арест – топ 3 първи признака на надвиснала опасност

Мария
Написана от Мария септември 28, 2016 10:42

Внезапен сърдечен арест – топ 3 първи признака на надвиснала опасност

Акценти:

  • Болка в гърдите - дишане
  • Сърдечен арест - внезапен
  • Критичен момент - опасен

Свързани:

Поне веднъж годишно медиите съобщават за поредната смърт от внезапно спиране на сърцето – спортист направо на терена по време на игра или ученик по време на физкултурни занятия.

Но множество хора умират, пак от това, но като заспиват и повече не събуждат. Какво е това, толкова ли е внезапно спирането на сърцето и може ли да се предвиди?

Кой умира от спиране на сърцето?

Под внезапна смърт от сърдечен арест се подразбира, при отсъствие на други варианти, смърт на човека, който в рамките на близкия час се е намирал в стабилно състояние.

Спирането на сърцето не е толкова рядко събитие, за съжаление. От внезапен сърдечен арест загиват от 8 до 16 души на 10000 души население, а това са 0.1%-2% от хората в зряла възраст.

В 70% от случаите внезапният сърдечен арест става извън стените на болницата. В 13% – на работното място, в 32% – в съня. В България шансовете за оцеляване не са големи – само 1 на 20 души, при които се случил.

В САЩ вероятността човек да оживее е с почти 2 пъти по-висока.
Основната причина за смъртта в такива случаи е липсата на своевременна помощ.

Сърце и здраве – причини за внезапен сърдечен арест

• Хипертрофична кардиомиопатия

Една от най-известните причини, поради която може да загине човек, който не се оплаква от здравословни проблеми. Най-често това заболяване се прокрадва в медиите във връзка с гибел на известни спортисти и слабо известни ученици.

Така например, през 2003 г от хипертрофична кардиомиопатия умира направо по време на игра Марк Вивие Фонсе, през 2004 г – футболистът Миклош Фехер, през 2007 – стронгменът Джеси Марунди, през 2008 – руският хокеист Алексей Черепанов, през 2012 – футболистът Фабрис Муамба, като списъкът може да се продължи.

Заболяването често засяга млади хора, които не са стигнали 30-годишна възраст. И въпреки спортната история на болестта, голяма част от смъртните случаи настъпват в момент на незначителни физически натоварвания. Само 13% са при повишена физическа активност.

През 2013 г учените открили генна мутация, при която се удебелява миокарда – най-често се засяга лявата камера. При наличие на такава мутация мускулните влакна са разположени не напречно, а хаотично. В резултат се развива нарушение на съкратителната дейност на сърцето.

• Фибрилация на сърдечните камери

Хаотичното и затова хемодинамично неефективното съкращаване на отделни участъци от сърдечния мускул е една от разновидностите на аритмията.

Това е най-разпространеният вариант за внезапното спиране на сърцето. Това е най-разпространената причина за внезапно спиране на сърцето.

• Камерна асистолия

Сърцето спира да функционира, неговата биоелектрична активност вече не се регистрира, като това е причина за 5% от случаите на внезапен сърдечен арест.

Основни признаци – задух, болка в гърдите, прималяване

55% от хората, загинали от хипертрофична кардиомиопатия, повече от час преди своята скоропостижна смърт, изпитвали:
• Припадък – 34%;
• Болки в гърдите – 34%;
• Задух – 29%;

Американски изследователи също посочват, че всеки втори човек, когото го е застигнала внезапната сърдечна смърт, са се сблъсквали с проявления на нарушенията на сърдечната функция, и не час или два, а в някои случаи – няколко седмици преди критичния момент.

Така например, болка в гърдите и затруднено дишане 4 седмици преди пристъпа посочвали 50% от мъжете и 53% от жените.

Внезапен сърдечен арест – топ 3 първи признака на надвиснала опасност
4.4 (87.06%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 28, 2016 10:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи