За какво му е на човек хормонът адреналин

Мария
Написана от Мария септември 1, 2016 21:00

За какво му е на човек хормонът адреналин

Акценти:

  • Сънливост - блокиране
  • Афект - състояние
  • Адреналин - хормон

Свързани:

Хормоните са активни вещества, способни да влияят на клетките и тъканите. Именно те отговорят за метаболитните процеси, регулират работата на нашето тяло. Но някои от тях оказват въздействие на поведението. И адреналинът е един от най-ярките примери.

Какво е това адреналин?

Влиза в групата на хормоните катехоламини, които се образуват от надбъбречните жлези и са едни от най-активните невромедиатори. Също към нея принадлежат норадреналин и допамин.

Нивото на хормоните катехоламини се повишава под въздействието на външните фактори. И по-точно, адреналинът е реакция на критична ситуация.

Това може да бъде както стрес, опасност, така и тежка травма. Основната негова задача е да мобилизира организма пред възможни трудности.

Хормонът действа достатъчно бързо, често измененията са забележими още на първата минута от освобождаването на адреналина в кръвта. Под негово влияние:

1. Повишава се честотата на сърдечните съкращения и артериалното налягане, това помага за по-доброто изпомпване на кръвта и за снабдяването на мускулите с кислород. А това означава, че се повишава издръжливостта, възможността да се издържат продължителни физически натоварвания.
2. В кръвта се повишава нивото на глюкоза. Това позволява получаването на допълнителна енергия, за сметка на която може да се издържи на продължително напрежение.
3. Повишава се броят на тромбоцитите в кръвта, развива се спазъм на капилярите. Високото ниво на хормона адреналин увеличава показателите на съсирваемостта на кръвта, което прави веществото естествено кръвоспиращо средство.
4. Увеличава се бързината на реакцията, разширяват се зениците.

Психология на поведението в критични ситуации

Действието на адреналина е ярко изразено и особено добре забележимо в изменението на поведението на човека. От гледна точка на психологията, този невромедиатор е едно от най-ефективните средства, помагащи за справянето със стреса и критичните ситуации.

Адреналинът способства за:

1. Временно блокиране на чувството за страх. Именно с високото ниво на хормона се свързва състоянието на афект, при което възниква силна емоционална възбуда, неконтролируема от съзнанието.
2. Бодрост – действието на хормона се блокира от сънливостта, като човек може достатъчно ясно да мисли и бързо да взема решения;
3. Подобряване на реакцията при ориентация;
4. Понижаване на нивото на депресия, потискане на емоционалното състояние. Предшественик на адреналина е допаминът – хормонът на радостта. Именно затова често след бури от адреналин хората преживяват силни положителни емоции.
5. Повишаване на концентрацията – паметта може да се влоши, често стресовите ситуации човек трудно помни, губи му се последователността на събитията.

В опасни за живота ситуации само мобилизацията на физическия потенциал на организма е недостатъчна, много зависи именно от емоциите. Затова и хормоните, образуващи се в подобни случаи, силно влияят на психоемоционалната сфера.

Ниво на хормона адреналин в организма

Адреналинът е активно вещество, което съществено влияе буквално на всички системи на организма. Такива промени могат да се задържат за не дълго време, затова и активното влияние на хормона се наблюдава за 5-10 минути.

Депресия и недостиг на адреналин

Недостиг на хормона съществено се отразява именно на емоционалната сфера на човека. Депресията е класически спътник на понижения адреналин.

И макар за положителните чувства да отговорят други хормони, например, допамин, все пак периодични емоционални сътресения са необходими.

Именно за хората с ниски нива на адреналин е характерна „адреналиновата зависимост“, при която човек нарочно създава ситуация, когато се освобождават големи количества от хормона.

Такива провокиращи фактори могат да бъдат не само екстремните спорове, но и склонност към скандали, конфликтност. Без подобни ситуации човек изпада в депресия.

За какво му е на човек хормонът адреналин
4.5 (90.38%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 1, 2016 21:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи