Защо депресираните лекари изобщо не лекуват добре

Мария
Написана от Мария декември 10, 2015 16:30

Защо депресираните лекари изобщо не лекуват добре

Акценти:

  • Лекари - депресивни състояния
  • Професионализъм - знания
  • Психологично състояние - потиснато

Свързани:

Психологическото състояние на лекаря влияе пряко на качеството на неговата работа.

Медицинските специалисти са предразположени към депресии в по-голяма степен от представителите на другите професии, наскоро установиха учените. Как психологическото състояние на лекаря влияе на здравето на неговите пациенти?

Лекарската грешка може да струва много скъпо на пациентите – в най-добрия случай ще доведе до ненужна допълнителна седмица на лечение и до разходването на средства за излишни лекарства.

Тази отговорност не може да не оказва психологически натиск върху лекаря, правейки неговата работа по-напрегната, а психологическото му състояние по-неустойчиво.

Преди няколко месеца в американско издание за превантивна медицина беше публикувана статия, авторите на която анализирали статистиката на самоубийствата в САЩ от 2003-та до 2010-та година и установили представителите на кои професии най-често предпочитат да сложат край на живота си съзнателно – тоест чрез самоубийство.

Оказало се, че лекарите, пожарникарите, полицаите, фермерите, служителите в армията и охранителите са предположени с 3 пъти повече от останалите работещи на риска да извършват самоубийство на работното си място.

Учените си обясняват това с повишения стрес и напрежението в работата на представителите на тези професии.

Екип изследователи от университета на Мичиган и един учен от Харвардския университет решили да изяснят как стресът влияе на психологическото състояние на лекарите.

Учените анализирали данните от 54 изследвания, проведени в периода от януари 1963-та година до септември 2015 и публикувани в рецензирани научни издания. В научните разработки се съдържали данни за психологическото състояние на 17 560 лекари – от току що завършили студенти и вече практикуващи до високоспециализирани специалисти.

В резултат на работата учените установили, че средно от депресивно психологическо състояние страдали 28.8% от лекарите, по данни на СЗО, а към настоящия момент от депресии страдат около 350 милиона души по целия свят, което съставлява около 5% от световното население.

И значими статистически различия между нивата на депресиите сред студентите и опитните лекари не се наблюдавали, също както и сред специалистите от другите професии. Разликата в получените в хода на различните научни разработки данни се колебаела от 21 до 43% от участниците лекари.

Освен това анализът показал, че в рамките на 50 години нивото на лекарите предразположени към депресии постепенно нараснало.

Според авторите на изследването най-често депресивните синдроми при лекарите възникват през първите години от практиката, непосредствено след завършване на университета. Именно този период се характеризира с даването на извънредни смени, необходимост от бързо усвояване на големи обеми от информация, подчиненото положение вътре в медицинския екип и високото ниво на отговорност.

От тежко в психологически план начало на кариерата страдат не само самите лекари.

Според резултатите от друго изследване, проведено от изследователска група от клиниките Майо – един от най-големите частни медицински центрове в света, лекарите, които се намират в потиснато психологическо състояние, са предразположени към допускането на грешки.

Учените провели проучване сред млади практикуващи лекари, като им били задавани въпроси за количеството на допуснатите грешки през последните месеци, а също и как те са повлияли на тяхното психологическо състояние.

В резултат се установило – грешките допуснати още в началото на кариерата действали на младите специалисти много обезкуражаващо и ги карат да се съмняват в собствените си знания и професионализъм и в резултат на това те започват да отделят по-малко време на почивка.

Защо депресираните лекари изобщо не лекуват добре
4.4 (88.8%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 10, 2015 16:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи