Защо мълчанието след кавга се отразява неблагоприятно на здравето?

Мария
Написана от Мария декември 19, 2014 21:34

Защо мълчанието след кавга се отразява неблагоприятно на здравето?

Акценти:

  • Как да споделим с партньора си какво чувстваме, след като сме се скарали с него?
  • Кога възниква явлението "мълчалив бойкот"?
  • Предвестник ли е то на раздяла?
  • Защо не трябва да обиждаме партньора си?

Свързани:

Американски психолози направили мета-анализ на 74 изследвания, в които участие са взели над 14 хиляди души, резултатите от който /мета-анализа/ показаха, че поведенческият модел, когато един от партньорите в една брачна двойка е обиден да наказва другия с мълчание, е разрушителен, както за отношенията, така и за общото здравословно състояние .

Експертите определят това мълчание като един от най-трудно разрешимите проблеми в отношенията, който често е предвестник и на раздяла.

Мълчание след кавга

Според професора от факултета по комуникационни изследвания на Тексаския християнски университет Paul Schrodt, независимо от това от кого произхожда „мълчаливият бойкот“, от мъжа или жената, винаги страдат двамата партньори.

Професорът посочва още, че „мълчалив бойкот“ е налице, когато нивото на удовлетвореност от отношенията и от интимността и комуникацията между партньорите е нарушена.

В двойките, при които този поведенчески модел присъства, се наблюдават редица здравословни проблеми като отслабена имунна система, нарушени функции на отделителната и полова система и на стомашно-чревния тракт, мъжете от такива двойки често страдат от еректилна дисфункция.

Подобно поведение също не допринася за укрепване на брака

„Партньорът разочарован от липсата на отговор на своя спътник в живота, поставя все нови и нови изисквания и към последния и двамата все повече и повече се отдалечават един от друг. Това бързо се превръща в порочен кръг, при който партньорите не търсят решение на конкретния проблем, а започват да се карат, заради самата кавга.“

Други психолози също препоръчват двойките да се стараят да не създават подобен в конфликт, но ако все пак попаднат в подобна ситуация да правят всичко възможно да излязат бързо от този порочен кръг.

Джули Нелсън от университета на щата Юта, САЩ, препоръчва на съпрузите предварително да се споразумеят за правилата за разрешаване на конфликти, възможно е също така да постигнат съгласие и за съответен условен символ, който да преустановява кавгите. „Когато има ясни правила, това осигурява чувство за сигурност и безопасност, когато има работа с потенциално взривоопасна тема“ – посочва Нелсън.

Психотерапевтът Fran Walvis смята, че когато единият от партньорите мълчи , така той си дава сам на себе си пространство и се опитва да събуди съчувствие у своя спътник в живота. Поради това, според Walvis, е необходимо да кажете на партньора си какво чувствате, когато той се отдалечава от вас – но не го наричайте с обидни определения като „егоист“, „груб“ или „неотзивчив“.

„Ако пък вие правите „тихия бойкот“, се опитайте да обясните на партньора си, че имате нужда от повече от пространство, за да помислите“ – това препоръчва специалистът по поведенчески стратегии Уорън Кен. Според него именно липсата на обяснения, нежеланието за разговор, създава най-голям дискомфорт на близките ни хора.

Защо мълчанието след кавга се отразява неблагоприятно на здравето?
4.5 (90%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 19, 2014 21:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи