Гледането на филми с HD качество не е нещо ново за повечето от нас и това така, защото все по-популярни особено сред децата и най-вече сред тийнейджърите стават кино шедьоврите в 3D формат.

Темповете на ръст на тяхната популярност са пряко свързани с необичайния им формат и с това, че са достъпни за почти всички. Безплатното сваляне от Интернет на един 3D филм няма да представлява трудност дори и за едно 6-годишно дете.

То само трябва да въведе съответното заглавие на продукцията, която желае да гледа в някоя от популярните търсачки. Единственото, което трябва да се провери преди свалянето на предпочитания файл е неговото качество и евентуално неговата големина.

Ако филмите в 3D формат запазят темповете на растеж на своята популярност, то всички кино продукции скоро ще бъдат единствено в този формат. Но колкото по-масови стават подобни филми, толкова повече от тях започват да се интересуват експертите и те наскоро направиха няколко изявления, с които предупредиха, че 3D въздействат неблагоприятно на здравето.

Струва ли си да се проучва дали това твърдение отговаря на действителността?

Какво е това филм в 3D формат?

Не трябва еднозначно да се обявява, че кино продукциите в 3D формат влияят на човешкото здраве, но не е нужно и това да се отрича. Всичко зависи от това колко качествено е направен или възпроизведен.

Всъщност филмите във формат 3D – това е една илюзия. Това е така, защото човек вижда 2 плоски изображения, а неговите очи ги свързват в едно.

Обединяването на изображенията представлява допълнително натоварване за зрителния анализатор и нервната система. А тези, които обичат да гледат подобни кино продукции, могат да почувстват определен дискомфорт.

Кои са факторите, оказващи влияние на човешкото здраве?

1. Тъй като в България не е въведен задължителен лицензионен режим за кинотеатрите, филмите в 3D формат се възпроизвеждат на конвенционален кино прожекционен апарат, а той намалява с 4 пъти яркостта на стереоизображенията, а избледнелите образи са много по-уморителни за очите.

2. Ако гледате 3D филм у дома, който сте свалили от Интернет, трябва да бъдете внимателни за качеството на апаратурата, с която разполагате, особено на 3D очилата.

3. Може да пострада и слуховия апарат. Тъй нареченият съраунд звук съдържа голямо количество много ниски и много високи тонове.
Когато гледате филми в такъв формат, трябва да сте особено внимателни при избора на 3D очилата.

Те трябва да бъдат:

1. Цели, тъй като всяка драскотина изкривява образа и е причина за преумора на очите;
2. Съответстват на вашия размер;
3. От доказан производител, който гарантира тяхното качество;

За кои хора е противопоказно гледането на 3D филми:

• За тези, страдащи от вегетосъдова дистония;
• За тези с нарушения на вестибуларния апарат;
• Децата в предучилищна възраст;
• Хората с увредено бинокулярно зрение;
• Хората с късогледство или далекогледство /+3 и -3/