В последно време в Интернет много се пише за „токсичността“ на слънцезащитните кремове.

Препоръчва се за защита на кожата да се използват натурални средства, например, кокосово масло.

Проблемът е в това, че някои ентусиасти започнаха да си правят у дома слънцезащитни средства, използвайки най-различни съставки.

Най-често в такива случаи става въпрос за масло от малиново семе, моркови, макадамия, пшеничен зародиш, зехтин, кокосово и конопено масло.

Всъщност е много трудно и скъпо да си направим собствен натурален слънцезащитен крем.

И няма гаранция, че ще бъде с достатъчен слънцезащитен фактор.

В някои държави растенията, които имат фактор SPF се отнасят към билките, затова не е нужно да се експериментира с тях у дома.

Дори в държавите, където тези растения се използват в козметиката, продуктите, които ги съдържат преминават през сериозни и скъпоструващи тестове, включително и в лаборатории.

Слънцезащитният фактор е свойството на козметичните средства да увеличат времето за безопасен престой под слънцето, докато UVB-лъчите не започнат да вредят на кожата.

За да изчислим SPF и да узнаем колко време можем да стоим на слънце, е важно да познаваме следните параметри:

• Фототип;
• Региона, за който е направено слънцезащитното средство;
• На какви стандарти отговаря;

Експертите от американския фонд за рака на кожата твърдят, че крем с фактор 15 разсейва 93% от всички ултравиолетови лъчи тип В.

На свой ред, средствата с фактор 30 и 50 филтрират 97% и 98% от всички ултравиолетови лъчи тип В.

На пръв поглед тези различия изглеждат незначителни в процентно съотношение.

Но имат голямо значение за хората с чувствителна кожа или предразположени към рак на кожата.

И, както виждате, и слънцезащитният крем не може напълно да предпази от ултравиолетовите лъчи.

Освен това, следва да се има предвид, че всеки слънцезащитен крем, независимо от неговия фактор, е ефективен не повече от 2 часа.

След това трябва да се нанася повторно на кожата.

Зачервяването на кожата сигнализира за реакция на ултравиолетовите лъчи тип В, а тип А проникват дълбоко в кожата и вредят най-много, макар и незабележимо в началото.

Има 3 причини защо не трябва да използваме натурални масла в качество на слънцезащитно средство

1. Натуралните масла не разсейват в достатъчно количество ултравиолетовите лъчи

През 2016 г. американски учени от университета Флорида стигнали до извода, че натуралните масла не са способни да филтрират в достатъчно количество УВ-лъчите.

Измерили слънцезащитният фактор на няколко натурални средства, сред които зехтин, кокосово и соево масло, алое вера и установили, че тяхното SPF е само единица.

Тоест маслата на тези растения не са способни да блокират ултравиолетовите лъчи.

2. Натуралните масла не поглъщат ултравиолетови лъчи

Някои смятат, че единственото вещество, съдържащо се в растенията със слънцезащитен фактор, е витамин Е.

Но и това не е вярно.

Витамин Е изобщо не е УВ-филтър, не предпазва в никакъв диапазон на лъчите.

А е антиоксидант и оказва на кожата съвършено различно действие – бори се с последствията от слънчевото разрушение.

Освен това сам по себе си не работи.

3. Натуралните масла не са водоустойчиви и не са преминали проверка за слънцезащитен фактор

Натуралните растителни масла никога не са преминавали лабораторна и клинична проверка за установяване на съществуващия в тях фактор.

Обикновено слънцезащитните кремове се тестват предварително, преди да се пуснат в продажба.