Защо общата култура на съвременните деца е страшно ниска

Мария
Написана от Мария май 7, 2016 08:45

Защо общата култура на съвременните деца е страшно ниска

Акценти:

  • Образователна система - сбъркана
  • Полезни неща - учебна програма
  • Голяма грешка - лоши последствия

Свързани:

Ако се огледате около вас, ще срещнете все повече и повече хора, които нямат елементарни познания в най-обикновени области от живота.

Напоследък, много известни личности правят малоумни грешки, които стават обществено достояние, поради голямата им популярност и обект на множество не безпричинни подигравки.

Общата култура на голяма част от българския народ куца, и в това число влизат най-вече младите.

Често се оказва, че точно новите поколение, тези които градят моменташното положение не само на страната ни, но и като цяло на света ни, и ще продължават да го правят в идните години не знаят неща, които на нас са ни били известни още от първи клас. И то важни неща.

Голяма част от младите си нямат представа чие дело са първите писани български закони, как точно освен чрез литература, е допринесъл Любен Каравелов за държавата ни, та дори и какво е станало на 18 февруари, а за столици на европейски държави въобще не можем и да си говорим.

Всичко това е изключително тъжно, както и срамно. Срамно е да не знаеш някои основни неща за света, в който живееш или поне за страната, в която живееш. За жалост обаче, точно това нещо се наблюдава при огромна част от днешното население.

Не само звездите прегрешават. Резултатите от матурите на зрелостниците у нас, са често страшно разочароващи.

Статистиката ясно показва колко добре се „образоват“ децата ни в училище, след като са отговорили правилно на въпроса как протича мейозата в организма, но пък са объркали Ботев с Вазов или Букурещ с Будапеща.

Средно между 10% и 20% са слабите оценки всяка година, които още получат втори шанс през есента, като най-слаби резултати се наблюдават на матурата по география, поради което тя бива избягвана в последните години от завършващите ученици.

Въпреки това, „бисерите“ не се срещат само на този изпит. Всяка година има някои фрапантни случаи, които често успяват да си намерят място дори и във вечерните новини – просто защото никой нормален възрастен човек не може да предположи как може на някой да му хрумне да поставя нос Калиакра в Родопите или да пише „непостоянни“ с едно „н“.

Съществуват всякакви всевъзможни безобразни отговори, които карат квесторите със сигурност да се заливат от смях при проверката на изпитните материали, но в същото време да осъзнават, че случващото се съвсем не е хубав повод за смях. По-скоро е трагично.

Но защо резултатите са такива? Чия е вината – на образователната система или на самите ученици?

Истината е някъде по средата – и в двете. Учениците често смятат материала за прекалено труден за тях, просто ги мързи или не намират смисъл да учат или пък намират прекалено късно, когато вече са изпуснали основите и е невъзможно да наваксат.
От друга страна, вината на образователната система сякаш е по-голяма.

Ако отворим един учебник по биология, ще видим подробно обяснени сложни биохимични процеси като транслация, репликация и т.н., което са абсолютно абстрактни понятия за учениците, които често си нямат представа каква е разликата между черен дроб и панкреас.

Учебната програма е пълна с какви ли не неща, които никога не биха им били полезни, вместо с неща, които да ги подготвят за живота. Да, хубаво е да знаеш повече – но как естерификацията на хидроксикарбоксилните киселини ще ти помогне, когато се залееш с най-обикновена сярна киселина?

В наше време образователната система наистина е изключително объркана – нещата, които знаят децата ни са им абсолютно ненужни в ежедневието, но тези които наистина ще им трябват – на тях не се набляга.

И това е голяма грешка, предизвикваща много лоши последствия за голяма част от населението.

Защо общата култура на съвременните деца е страшно ниска
4.4 (88.28%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 7, 2016 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи